“Legea tăcerii”, valabilă doar 11 zile la CE Oltenia

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a anunțat vineri, 26 aprilie, că “interesul major” pentru menținerea hotărârii prin care directorilor și salariaților li s-a interzis comunicarea cu presa nu se mai justifică după 30 aprilie, când este termenul de conformare pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Hotărârea pe care politicienii și liderii de sindicat au catalogat-o drept “tâmpită” a fost adoptată de supraveghetori, cu unanimitate de voturi, pe 19 aprilie.

Supraveghetorii, în loc să-și recunoască tâmpenia, susțin într-un comunicat că decizia a fost impusă de faptul că societatea era implicată în două tranzacții importante, respectiv semnarea creditului pentru achiziționarea certificatelor și achiziționarea acestora. Supraveghetorii au luat însă hotărârea la o săptămână după ce creditul a fost semnat, deci argumentul e fals. Iată ce scrie în comunicatul CS: “Hotărârea a fost adoptată în contextul necesității asigurării protejării intereselor comerciale și financiare ale companiei care a făcut eforturi deosebite pentru realizarea conformării la cerintele legate de depunerea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (certificate CO2) până la data de 30.04.2019. Ne referim la cel puțin două tranzacții importante ale companiei din această perioadă, respectiv contractarea unor credite bancare în valoare de 500 milioane lei și achiziția de certificate CO2. Este fără (putință de) tăgadă faptul că ambele tranzacții, extrem de importante și cu efecte semnificative la nivelul interesului comercial și financiar al societății, trebuia să fie securizate și să se desfășoare într-un climat confidențial, luându-se în considerare faptul că orice informație sau interpretare legată de etapele de desfășurare a acestor acțiuni (reală sau justificată, furnizată sau nu sub spectrul transparenței în comunicare), putea induce părților implicate anumite reticențe, îngrijorări, dificultăți în discuții și negocieri, dar și întârzieri în semnarea documentelor aferente”.

Reprezentanții companiei au fost întrebați de multe ori câte certificate mai sunt de cumpărat, dar au evitat permanent să răspundă la întrebare, tocmai pentru a nu livra informații care să îi afecteze interesul, astfel că argumentele supraveghetorilor nu se susțin.

Liderii de sindicat, politicienii și ziariștii au taxat măsura CS, astfel că supraveghetorii au dat înapoi, deocamdată printr-un comunicat. “Ulterior împlinirii termenului de conformare – 30.04.2019, interesul major pentru menținerea hotărârii nu se mai justifică, prioritatea în continuare a Consiliului de Supraveghere fiind asigurarea siguranței în exploatare a Complexului Energetic Oltenia și protejarea datelor și informațiilor referitoare la activitățile companiei”, arată sursa citată, care mai cuprinde unele ironii absolut neinspirate.

Hotărârea CS era atât de stupidă, încât le interzicea liderilor sindicali să vorbească în numele societății, ca și cum asta s-ar fi întâmplat vreodată. În realitate, liderii sindicali vorbesc în numele sindicatelor.

Vizualizări: 4,222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: