Liberalii au dat în judecată toţi prefecţii din ţară

Partidul Naţional Liberal l-a dat în judecată pe prefectul gorjean Alin Văcaru din cauză că nu a dispus încetarea mandatelor aleşilor locali care au trecut la alte partide, în urma Ordonanţei 55. În acelaşi proces au fost acţionaţi în judecată toţi ceilalţi prefecţi din România, plus guvernul. Liberalii cer să se recupereze banii încasaţi necuvenit de la primarii şi consilierii care şi-au schimbat opţiunea. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului consideră acţiunea în instanţă ca fiind inadmisibilă şi cred că nu se va ajunge la încetarea mandatelor.

Liberalii acuză prefecţii de faptul că nu au emis decizii de încetare a mandatelor pentru primarii şi consilierii care şi-au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleşi. „Este o acţiune făcută la nivel naţional după ce Curtea Constituţională a dat un verdict ce trebuia pus în aplicare în primul rând printr-un demers parlamentar, iar în al doilea rând prefecţii trebuiau să constate încetarea mandatelor primarilor şi consilierilor care au trecut la alte partide. Acest lucru nu s-a întâmplat nicăieri în ţară. Sperăm ca în urma acestui demers să se dea un semnal ca atunci când se încalcă legea trebuie să se plătească, în special de către prefecţi, pentru că ei sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu”, a declarat Dan Vâlceanu, copreşedintele PNL Gorj.

Liberalii vor să se recupereze şi banii primiţi de traseişti în ultimele luni. Prefectura Gorj a reacţionat. „În luna septembrie 2014 am fost citaţi, alături de toate Prefecturile din ţară, de Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a unei cereri a PNL prin care se solicită ca instanţa să oblige perfecţii să constate încetarea de drept a mandatelor de primari în cazul celor care au optat, în baza Ordonanţei 55, să plece la un alt partid sau ca independenţi. De asemenea, ni se cere să recuperăm banii încasaţi necuvenit de la data la care au optat până la încetarea mandatului. În data de 10 decembrie, ca urmare a sesizării din oficiu,  Curtea de Apel Bucureşti a constatat că nu e competentă să soluţioneze cauza şi a declinat competenţa de soluţionare către Tribunalul Bucureşti. Până în momentul de faţă, nu am fost citaţi de Tribunalul Bucureşti”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului. Acesta crede că nu se va ajunge la încetarea mandatelor. „Având în vedere că migrarea s-a făcut în baza unui act normativ în vigoare, la momentul când s-au depus acţiunile, în raport şi de prevederile Curţii Constituţionale, care a stabilit că Ordonanţa e neconstituţională, dar a lăsat la latitudinea Parlamentului să stabilească efectele pe care le-a produs, considerăm că acţiunea e inadmisibilă şi nu va conduce la încetarea mandatelor respectivilor aleşi locali”, a menţionat Liviu Diaconescu.

ÎNTÂRZIERE

Dian Popescu, copreşedintele PNL Gorj, crede că sentinţa instanţei va veni cu întârziere. „Nu ştim în ce măsură se poate soluţiona acţiunea noastră în timp util, pentru că procesele durează ani de zile şi se termină mandatele”, a declarat Dian Popescu.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: