Liceele din Gorj se pregătesc de alegeri

Elevii gorjeni vor avea, începând cu acest an şcolar 2015-2016, un reprezentant cu drept de vot în consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a semnat acest ordin în 14 septembrie și obligă unitățile școlare să organizeze alegeri pentru desemnarea reprezentantului până la data de 15 octombrie.

În unitățile școlare a început deja febra organizării alegerilor. Elevii au mai avut în trecut un reprezentant cu drept de vot în consiliul de administrație al școlii, însă acest aspect s-a schimbat în 2011, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educației. Mai exact, din 2011 până în prezent, reprezentanții elevilor au putut să participe la ședințele consiliului de administrație doar din postura de observatori. Potrivit noului ordin de ministru, reprezentantul elevilor este ales la începutul anului școlar, prin vot secret, universal și liber exprimat, de către toți elevii unității de învățământ. Acesta trebuie să fie în vârstă de cel puțin 18 ani, iar mandatul său de membru al consiliului de administrație durează un singur an școlar. În afara condiției de vârstă minimă, cei care vor să candideze pentru desemnarea ca reprezentant al elevilor trebuie să nu aibă rude/afini până la gradul IV desemnați membri în același consiliu de administrație și să nu aibă sancțiuni disciplinare primite în ultimii trei ani.

Candidații trebuie să depună la comisia pentru alegeri un dosar cu o scrisoare de intenție, o copie a cărții de identitate și o declarație pe propria răspundere că nu se află într-o situație de incompatibilitate. În maximum o zi de la data alegerilor, consiliul elevilor trebuie să transmită în scris directorului școlii numele candidatului ales ca reprezentant cu drept de vot în consiliul de administrație. În liceele din Gorj, cei mai mulți directori știu că acești reprezentanți trebuie aleși până la data de 15 octombrie. ”Noutatea este că este că în Consiliul de Administrație trebuie să fie altă persoană decât președintele Consiliului Elevilor din școală. De regulă, președintele Consiliului Elevilor era și reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație, dar acum nu mai este așa, trebuie aleasă o persoană din rândul elevilor de a XII-a, care să fi împlinit 18 ani”, a spus Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. 

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: