Liderii din termocentrala Rovinari cer măriri de salarii

Liderii de sindicat au primit pozitiv vestea administrației CE Oltenia, cu privire la majorarea celor mai mici salarii din companie. Aceștia spun însă că majorările trebuie să continue. Liderul sindical Manu Tomescu de la Sindicatul Energia Rovinari a spus într-un interviu că mulți salariați au primit sarcini suplimentare după concedierile colective, nu și bani în plus la salariu.

Reporter: CE Oltenia a anunțat creșterea salariilor pentru 835 de angajați, cei cu salariile cele mai mici. Cum vedeți asta?

Manu Tomescu: Este un lucru bun și mă bucur din tot sufletul pentru acești colegi. Dar aceste promovări trebuie să continue și cu ceilalți colegi care, chiar dacă au clasa de salarizare peste 10, unii au fost promovați pe alte funcții sau meserii, alții au primit atribuții suplimentare preluate după disponibilizări, sau alții care au salariile mai mici decât colegii lor pe același loc de muncă. Și oricum, această creștere salarială pentru cei 835 de colegi înseamnă prea puțin pentru efortul și așteptările noastre. Desigur că prioritară este armonizarea salariilor pe locurile de muncă din companie. Dar nu trebuie uitat nici faptul că minerii și energeticienii din CE Oltenia nu au mai beneficiat de creșteri salariale de ani buni.

Reporter: După acordarea de clase din 2015 au fost proteste, fiind suspiciuni că au fost date pe criterii politice sau de apartenență sindicală. Credeți că acum se fac corect listele?

M.T.: În toamna lui 2015 am protestat exact pentru acești 835 de colegi și toți cei care au fost discriminați la acea vreme. Uitați-vă că au trebuit să treacă ani până să li se facă și lor dreptate! A fost o perioadă urâtă pentru toți salariații din CE Oltenia care nu aveau pile, nu aveau susțineri politice sau care nu erau membri în sindicatul creat de administrația de la acea vreme. Iar acum faptul că administrația CE Oltenia vine și ne spune că 835 de salariați sunt cu clasa de salarizare între 6 și 10 arată încă o dată că am avut dreptate atunci când am protestat spunând că au fost mii de salariați discriminați.

Reporter: Nu mi-ați răspuns dacă de data asta aveți încredere că aceste promovări vor fi corecte.

M.T.: Faptul că acum administrația spune într-un comunicat un număr exact de salariați care vor beneficia de creșteri salariale nu mă face să am suspiciuni. Dar încă o dată țin să subliniez faptul că în CE Oltenia sunt mult mai mulți salariați care trebuie să fie în acest plan de armonizare a salariilor din companie. Am văzut și în comunicatul administrației cum cei din conducere spun că promovarea celor 835 de colegi este prima etapă și mi se pare foarte corect că această armonizare începe cu salariile cele mai mici.

Reporter: Dumneavoastră sunteți lider la SE Rovinari, acolo aveți mulți colegi vor intra în această primă etapă ?

M.T.: Nu știu exact câți colegi mai sunt în Termo Rovinari sub clasa 10, dar sigur mai avem și noi. Chiar la mine în grupă am un coleg cu clasa 9. Însă la noi, la SE Rovinari, sunt foarte mulți colegi care trebuie să intre în cea de-a doua etapă. Din 2012, de când a fost creat CE Oltenia, din SE Rovinari au plecat prin programele de restructurare foarte mulți salariați, de pe locuri de muncă foarte solicitante și fizic, și psihic, iar în locul acestora au fost promovați colegi care le-au preluat funcțiile și atribuțiunile, dar au rămas cu salariile de pe locurile de muncă și funcțiile anterioare. Avem colegi în exploatare care au salarii mult mai mici decât colegii lor pe același loc de muncă. Avem locuri de muncă foarte grele și solicitante, cum ar fi cele de la alimentare buncări de la Benzi Centrale, unde sunt doi sau trei colegi cu clasa 10, avem „Ciurari” de la Ciururi și pe cei de la benzi reversibile din Concasare care sunt tot la fel cu clase de 10 și 11. Avem pe cei de la Reparații și Intervenții care, după ce că au rămas foarte puțini și abia dacă mai fac față volumului de muncă, sunt acolo sudori și lăcătuși cu clase foarte mici. Avem „Tablotarii”, pe cei din camerele de comandă de la grupurile energetice, colegi care au fost promovați doar cu numele, nu și cu salariile pe care le merită. Vă rog să mă credeți că sunt foarte mulți colegi de pe diferite funcții și locuri de muncă din SE Rovinari care au fost promovați, iar în acest fel au preluat sarcini și atribuții în plus, dar în schimb la salariu nu li s-a pus nimic. Iar noi, liderii Sindicatului Energia Rovinari, nu vom înceta să cerem administrației să le crească salariile cât mai repede acestor colegi.

Acum compania merge bine, prețurile sunt bune și vinde bine, avem profit, iar acest profit este făcut cu eforturile și sacrificiile salariaților din această companie, deci așteptăm ca în perioada imediat următoare să avem și noi creșteri salariale după atâta amar de timp.

Vizualizări: 2,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: