Liderii mici rămân fără obiectul muncii, Condescu e şeful suprem

Sindicatele din CE Rovinari şi CE Turceni au rămas fără reprezentativitate la negocierile cu administraţia după adoptarea noului Cod de dialog social. Acum sindicatele au de ales, fie se unesc, fie decid să fie reprezentate la negocierile cu administraţia de către Federaţia Naţională Mine Energie. După discuţiile cu liderii de sindicat rezultă că şeful va fi Marin Condescu.

Conform noului cod de dialog social sindicatele trebuie să aibă jumătate plus unu dintre salariaţi pentru a avea reprezentativitate la negocierile drepturilor cu administraţia.

Sindicatele din Turceni se unesc

De exemplu, la CE Turceni sunt două mari sindicate, Jilţ Nord cu un număr 1000 de afiliaţi şi Jilţ Sud cu 1200 de angajaţi afiliaţi. Liderii celor după ia în calcul unirea acestora cu alte trei sindicate mai mici, în acest moment purtându-se negocieri. Cea de-a doua variantă este mandatarea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) la discuţii, federaţie condusă de Marin Condescu. „Deocamdată sindicatele nu au reprezentativitate, trebuie să dăm mandat la Federaţiei să negociem orice act adiţional, să negociem, prin ea avem toţi, noi însă purtăm discuţii pentru unirea celor cinci sindicate, pentru a avea reprezentativitate pe Turceni. Purtăm discuţii şi cu domnul Iovan, nu ştiu dacă vom face ceva, sindicatele din Jilţ vor face ceva. Suntem într-o stare avansată de dialog”, a declarat Adrian Marciuc, liderul sindicatului Jilţ Nord.  

Dacă cei de la sindicatul Jilţ Nord ia în serios această nouă prevedere, cei de la Jilţ Sud se culcă pe-o ureche şi spun că nu este urgentă rezolvarea acestei probleme. ”Sindicatele trebuie să se reorganizeze în aşa fel încât să aibă reprezentativitate. În acest moment nu se negociază absolut nimic, contractul e în vigoare, numai în situaţia în care ar apărea ceva deosebit. Statutele noastre prevăd că putem să ne unim, nu e niciun impediment, discuţiile sunt la început”, a spus Vasile Geamănu, liderul sindicatului Jilţ Sud.

Sindicaliştii din Rovinari, încurcaţi de Complexul Oltenia

Sindicatele care reprezintă angajaţii de la CE Rovinari spun că vor fi reprezentaţi la discuţiile cu administraţia de către Federaţia Naţională Mine Energie, care va numi şi comisia de negociere. ”Sindicatul Energia Rovinari este afiliat la Federaţia Mine Energie, chiar sunt vicepreşedintele ei. Ca sindicat nu avem reprezentativitate, noi avem 1900 de salariaţi, Sindicatul Minerul Rovinari are 2000 şi Pinoasa vreo 500. Odată mandatată federaţia, se va numi comisia de negociere care va fi aceeaşi din prezent. Deci va da mandatul sindicatului să formeze comisiile. Nu ştiu dacă vom uni sindicatele, deoarece sunt unele necunoscute, cea cu sectoarele de activitate, să vedem în care suntem şi însă nu ştim, suntem în dubii în ceea ce priveşte înfiinţarea acestui Complex Energetic Oltenia. Degeaba fuzionăm noi azi şi poate peste 3 sau 4 luni se formează o unitate care are 17.000 de salariaţi.”, a declarat Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Energia Rovinari. 

Golea, mandatat de Federaţie

Liderul de sindicat al Sindicatului Minerul Rovinari, Marin Golea, spune că Federaţia Mine Energie l-a desemnat pe el şi sindicatul său să negocieze cu administraţia. „Avem varianta cu Federaţia şi mai este un articol 153 care spune că administraţia e obligată să negocieze cu sindicatele, să încheie protocoale indiferent de numărul de membrii. Guvernanţii vor să pună, aşa, un pic pumnul în gură sindicatelor. Din punctul meu de vedere, pe mine nu mă deranjează, suntem sindicatul cu cel mai mare număr din cadrul Complexului şi mergând pe varianta solicitării mele către FNME să mandateze pe cineva care să negocieze, deja am luat acest mandat, ca sindicatul meu să negocieze la nivelul Complexului”, a declarat Marin Golea.   

Noul cod de dialog social a intrat în vigoare în luna mai 2011.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: