Nicu Bunoaica, apel către mineri: Faceţi-vă analizele medicale!

Liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Nicu Bunoaica, îşi îndeamnă colegii din cariere să meargă la controale medicale. Bunoaica îi sfătuieşte pe mineri să se consulte la alte clinici, nu la Medservmin, societatea prestatoare de astfel de servicii pentru salariaţii companiei energetice.

Reporter: De ce îi sfătuiţi pe colegii dvs. să meargă în altă parte?

Nicu Bunoaica: Le-am spus să meargă să se controleze cu toţii pentru că sunt foarte mulţi colegi de-ai mei bolnavi. Poate sunt şi oameni bolnavi şi ei nu ştiu că suferă de o boală profesională. Eu le-am sugerat să meargă la clinici. Te duci cu bilet de trimitere de la medicul de familie, îţi faci programare şi mergi la clinică să te caute dacă eşti bolnav. Nu plăteşti nimic pentru că aceste servicii sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ce să caute colegii la Medservmin? Nici nu le spune realitatea şi nici nu are cine să-şi dea interesul acolo pentru că sunt angajate tot felul de persoane dubioase, nepoate ale cine ştie cărui şef din cadrul CEO.

Rep.: Dumneavoastră aţi mers la Medservmin sau în altă parte?

N.B.: Eu, vă spun sincer, am fost la o clinică din Timişoara, unde pot să vină şi colegii mei sau pot merge în altă parte, că sunt atâtea locuri unde pot merge, la Medicina Muncii. Nu am plătit niciun leu pentru că serviciile acestea se decontează. Am luat doar bilet de trimitere. Şi pe mine m-au găsit cu boală profesională. Cred că sunt foarte mulţi colegi care suferă de boli profesionale. Trebuie să ţinem cont că forţa de muncă este îmbătrânită, iar oamenii se îmbolnăvesc. De ce să nu se consulte oamenii la o clinică de specialitate şi să facă drumuri degeaba la această societate a CEO? De ce să nu se trateze oamenii dacă află la timp că sunt bolnavi?

Rep.: Are cineva vreun interes să nu lase oamenii să meargă în altă parte? Aveţi astfel de semnale din cariere?

N.B.: Să ştiţi că sunt inclusiv colegi de-ai mei, sindicalişti, care au speriat oamenii că dacă merg la altă clinică, la Medicina Muncii, să se caute, vor plăti bani din buzunar, sume mari. Chiar şi domnul Constantin Creţan, care nu mai critică deloc administraţia, le-a spus să nu se ducă în altă parte pentru că vor plăti.

Rep.: Şi care să fie interesul în acest caz?

N.B.: Păi, este simplu. Administraţia nu vrea să fie înregistrate prea multe cazuri de salariaţi cu boli profesionale. Că dă bine aşa pentru companie, la Minister. Dar oamenii nu ştiu că dacă va scădea numărul de astfel de cazuri înregistrate şi nu sunt descoperite şi anunţate, riscăm să pierdem grupa de muncă în condiţii grele.

Vizualizări: 3,129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: