Liderul romilor nu mai recunoaşte mita primită pentru adeverinţele false

Judecata în cel de-al doilea proces pe care fostul angajat al Primăriei Târgu Jiu la biroul pentru romi, Iorgu Negrea, îl are pe rol la Tribunalul Gorj a adus ieri o schimbare de macat în privinţa declaraţiilor făcute de către inculpat. Acesta nu mai recunoaşte că ar fi luat banii pentru a elibera adeverinţe false de romi, aşa cum îl acuză procurorii, şi susţine că ultimii săi denunţători au fost forţaţi să formuleze acuzaţii la adresa sa.

Iorgu Negrea se află  în stare de arest preventiv de la începutul anului, când un tânăr l-a denunţat la Direcţia Generală Anticorupţie pentru că i-ar fi dat bani în schimbul unei adeverinţe de rom, hârtie care îi permitea denunţătorului să candideze la şcoala de Poliţie pe locurile rezervate minorităţii rome. Ulterior, au mai apărut la Parchet şi alţi denunţători, Negrea primind luna trecută o sentinţă la Tribunalul Gorj de patru ani şi jumătate de închisoare. La primul proces inculpatul şi-a recunoscut faptele şi chiar le-a regretat, înţelegându-se foarte bine cu judecătorul de caz. Imediat după pronunţarea sentinţei  acesta a mai fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, similar cu primul, ieri fiind audiaţi primii martori, inculpatul nerecunoscând însă niciuna din faptele care-i sunt imputate. Acesta chiar s-a enervat pe parcursul audierilor, spunând de mai multe ori că nu e nimic real. Negrea a reacţionat după ce unul dintre denunţători a declarat că i-a dat 100 de euro, cerându-i acestuia să jure pe Biblie că lucrurile stau aşa. „Minte cu neruşinare domnule preşedinte! Toţi au fost forţaţi să depună denunţurile”, a punctat Negrea, magistratul de caz, Dumitru Păsărin, întrebându-l de mai multe ori pe inculpat dacă a primit sau nu acei bani.

Martor după ce a citit în presă

Sumele încasate de Negrea, conform rechizitoriului procurorilor, mergeau de la 100 de euro sau echivalentul în lei până la 2100 de lei. Ionel Dumitru Nica a fost unul dintre denunţătorii audiaţi ieri în acest dosar, el menţionând că a l-a descoperit pe Negrea prin intermediul unui rom cu care era coleg la facultate. Emil Marinoiu a fost audiat şi el, în sală încercând să facă propagandă Partidei Romilor, în care Nica s-a înscris pentru a obţine mai uşor adeverinţa de rom. Acesta a dat echivalentul a 100 de euro în lei, dar a picat la examenul de admitere la Poliţie chiar şi pe locurile rezervate romilor. El a precizat fără echivoc faptul că nu are nicio legătură cu etnia romilor, judecătorul de caz întrebându-l pe denunţător cum de s-a gândit tocmai acum, la vreo doi ani de la producerea faptelor, să depune plângerea la Parchet. „Am văzut în presă ce s-a întâmplat”, a motivat acesta, datele la care s-au produs faptele fiind însă nereţinute.

În faţa judecătorului au apărut şi mamele altor doi denunţători, unul dintre băieţi fiind acum poliţist la o secţie din capitală, în rechizitoriu el precizând că şi-a dat seama că a câştigat concursul de admitere fără ca Negrea să fi avut vreo influenţă, în ciuda banilor primiţi. Femeile audiate, Maria Baciu şi Mirela Cotojman, au muncit în străinătate şi, astfel, au avut posibilitatea să ajute cu mai mulţi bani la plata acelor adeverinţe. De fapt, femeile nici nu au ştiut despre acele adeverinţe până recent, băieţii lor doar spunându-le că au nevoie de bani pentru a-şi aranja viitorul. Sumele plătite de ei au mers până la 2100 de lei şi, respectiv, 800 de euro, Iorgu Negrea nefiind de acord cu faptul că ar fi primit acele sume de bani. Judecătorul de caz le-a întrebat pe femei dacă ele au convingerea că banii au fost daţi şi dacă nu cumva copii lor le-au păcălit, cele două mame excluzând această variantă. Procesul va continua peste două săptămâni cu audierea altor martori, Negrea având toate şansele să mai primească o condamnare la cum stau lucrurile în acest dosar.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: