Ligile lumii - o privire asupra celor mai mari campionate si competitii sportive

Sportul inseamna miscare, sanatate si o viata indelungata, in special pentru cei care il practica. Pentru ceilalti, el ramane una dintre cele mai atrgatoare modalitati de divertisment, care ii ofera spectatorului (din tribune sau de acasa, de pe fotoliu) posibilitatea de a participa indirect, prin intermediul emotiilor la spectacolul din teren. Desi sunt foarte multe ramuri sportive, cu precadere cateva domina in mod autoritar in topurile preferintelor spectatorilor si telespectatorilor: fotbalul, baschetul, hocheiul si tenisul.

Fotbalul-sportul sporturilor

Nu degeaba i se spune fotbalului, sportul–rege. Jocul in care doua echipe de cate unsprezece jucatori alearga dupa o minge reprezinta sportul cel mai iubit pretutindeni in lume. De aceea, campionatele din Europa domina autoritar aceasta ramura sportiva, ca nivel de joc, valoare a jucatorilor, salarii si fani. Astfel, de departe cel mai urmarit si iubit campionat de fotbal este cel al Spaniei- La Liga, Premier Division si Segunda Division oferind meciuri extrem de disputate iubitorilor de fotbal. Aici activeaza unii dintre cei mai bine platiti jucatori, printre ei numarandu-se vedetele Lionel Messi (FC Barcelona, cu un salariu de 18,8 milioane de Euro pe sezon), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 17,7 milioane de Euro), Neymar Jr. (Fc Barcelona, 12 milioane de Euro) sau Gareth Bale (11 milioane de Euro). De asemenea, campionatele de fotbal din Anglia (Premier League), Germania (Bundeslinga) si Italia (Serie A) concentreaza foarte multe echipe de traditie si care au in componenta staruri de mare valoare (atat financiara, cat si fotbalistica) precum Manchester United, Bayern Muchen sau AC Milan.

1_minge

Investitiile majore realizate de catre diversele grupuri financiare a dus la cresterea valorii unui dintre campionatele considerate de nivel mediu pana acum cativa ani: Ligue 1-campioantul de fotbal din Franta. Cea mai valoroasa echipa este PSG unde activeaza jucatori emblematici precum Zlatan Ibrahimovich, David Luiz, Angel di Maria, Cavanni, Lavezzi sau David Luiz (acestia fiind doar cativa dintre fotbalistii care au scris istorie la echipele de valoare din campionatele spaniol sau italian). Nici campionatele de fotbal din America de Sud si cea de Nord nu se lasa mai prejos, primele remarcandu-se prin competitiile viu disputate si pline de adrenalina din Brazilia si Argentina sau prin MLS- Liga de Fotbal Nord Americana unde majoritatea vedetelor din fotbalul european aleg sa joace atunci cand se afla la sfarsitul carierei. Campionatul nostru din Romania (Liga I) se afla pe un onorant loc 16 in ierarhia celor mai puternice campionante de fotbal, intr-un top al tuturor competitiilor internationale de fotbal. La nivel de club, cele doua competitii majore care susccita interesul pe intreg Mapamondul sunt UCL-Uefa Champions League si EL-Europa League, in timp ca la nivel de echipa nationala, Campionatul Mondial de Fotbal si Campionatul European de Fotbal reusesc sa stabileasca adevarate recorduri de audienta. Competitiile de fotbal inseamna profituri imense obtinute din vanzarile de bilete, drepturi TV si de difuzare pe Internet sau publicitate.

Dincolo de faptul ca acesta este sportul cel mai iubit generand un interes urias nu doar printre europeni, ci si printre americani, acesta este sportul care ofera adeseori suporterilor si fanilor posibilitatea de a se bucura de evenimente aditionale, care au legatura cu aceasta manifestare sportiva. Astfel, in colaborare cu World Series Of Poker, doua dintre starurile echipelor Real Madrid si Fc Bracelona, Cristiano Ronaldo si Neymar Jr., ambasadori ai Pokerstars, le ofera fanilor posibilitatea de a ii intalni fata in fata in cadrul turneelor organizate de catre Pokerstars. World Series Of Poker este ea insasi o competitie ale caror etape se desfasoara in intrega lume, iar pokerul in sine este un sport al mintii si unul dintre cele mai relaxante moduri de divertisment. De asemenea, ofera momente de maxima intensitate si adrenalina, dar are si un numar de staruri care se bucura de popularitate, asa cum se intampla la fotbal.

Baschetul- sportul in care mingea se joaca cu mana

Atunci cand un jucator loveste mingea cu mana la fotbal, actiunea se numeste hent si este pedepsita. In baschet, actiunile in care jucatorii isi plimba mingea pe mana sau o invart pe varfurile degetelor, imprimandu-i o miscare continua de rotatie se numeste moment de virtuozitate artistica.

2_baschet

Extrem de indragit in special in Statele Unite ale Americii, unde si-a gasit cel mai primitor camin, baschetul este jocul care a facut din NBA (National Basketball Association) locul de desfasuare a unor meciuri memorabile. Cele doua conferinte isi desemneaza la finalul sezonului castigatoarea in urma disputarii playoff-ului, iar ca spectacolul sa fie complet invingatoarea din Conferinta de Est joaca “marea finala” impotriva celei din Conferinta de Vest. Meciurile finalei reprezinta adevarate spectacole, in care distractia este dusa la cele mai inalte cote. De asemenea, pentru ca show-ul sa fie complet are loc si competitia NBA All Star Game, in care superstarurile tuturor echipelor din cele doua conferinte isi disputa suprematia. Atat la nivel de spectacol, adrenalina si show, cat si la capitalul incasari si salarii, baschetul este la inaltime. Vedetele momentului din baschetul american, precum Kobe Bryant, LeBron James, Pau Gasol, Carmelo Anthony, John Wall, Anthony Davis, Blake Griffin, Marc Gasol sau DeMarcus Cousins au salarii a caror valoare este aproximativ egala cu cea a starurilor din sportul-rege. Dintre acestia, LeBron James (Cleveland Cavaliers) si Carmelo Anthony (New York Knicks) cu salarii de $20,644,400 si $22,458,401 sunt printre cei mai bine platiti jucatori de baschet din Conferinta de Est, in timp ce in Conferinta de Vest Blake Griffin (Clippers), cu un salariu de $17,632,688 si Marc Gasol (Grizzlies) remunerat cu suma de $15,829,688 pe sezon incearca sa le tina isonul. Insa, cel mai bine platit jucator din NBA este vedeta echipei Los Angeles Lakers, Kobe Bryant, cu un salariu de $23,000,000 pe sezon.

Hocheiul-sport si arta pe gheata

La fel de iubit in Europa, cat si in America, hocheiul pe gheata este cunoscut si faimos datorita Ligii Nationale de Hochei (NHL) care se disputa in SUA. Asemenea baschetului si fotbalului american, hocheiul este unul dintre cele mai populare sporturi si competitii in Statele Unite.

3_hokei

Dincolo de intrecerea in sine, evenimentul cel mai asteptat al sezonului este intalnirea din All Star Game, in care, de exemplu, anul acesta s-a inregistrat cel mai mare numar de goluri marcate (29). Meciul s-a disputat intre echipele Chicago Blackhawks si Columbus Blue Jackets, prima impunandu-se cu scorul de 17-12. De-a lungul anilor, plafonul salarial pentru fiecare echipa a fost marit, astfel incat s-a ajuns la sume ce depasesc $1.702.230.000 intr-un sezon pentru toate cele 30 de echipe participante. Salariile jucatorilor ating si ele cote impresionante, cum este cazul aparatorului Weber de la Nashville Predators care avea in anul 2013 un salariu de $14.000.000/ sezon sau al atacantului Brad Richards de la New York Rangers cu un salariu stagional de $12.000.000.

Tenisul- sportul miscarilor elegante cu mingea

Cu siguranta tenisul este unul dintre sporturile care la momentul actual (dar si-n trecut) ofera bucurii nebanuite romanilor. Daca la fotbal, baschet sau hochei nu stam atat de bine (pentru Romania, gimnastica, canotajul si handabalul oferindu-ne cele mai mari momente de intensitate emotionala la nivel de competitie), bucuria de a avea numarul 2 mondial WTA, in persoana Simonei Halep este incomensurabila.

4_tenis

Vazand-o pe Simona Halep imediat in spatele celei mai buen jucatoare de tenis din lume, Serena Williams si inaintea unor tenismene precum Maria Sarapova, Agnieszka Radwanska, Caroline Wozniacki sau Petra Kvitova ne simtim mandri ca suntem compatrioti ai uneia dintre reprezentantele de vaza a acestui sport. Aceasta competitie a avut si are reprezentanti se seama si la nivel masculin, dintre jucatorii care au facut istorie in acest domeniu, numarandu-se Jimmy Connors, Stefan Edberg, Andre Agassi, John McEnroe, Ilie Nastase, Pete Sampras, Rafael Nadal sau Roger Federer.

Consideratii finale

Oricare sport genereaza un anumit status de intensitate si traire emotionala, printre cei care il urmaresc, atat la nivel de echipa, cat si individual. Spectacolul oferit este cuantificat de cele mai multe ori in diverse ierarhii care incearca sa particularizeze aceste sporturi si sa le structureze pe anumite categorii. Din fericire, dincolo de aspectul financiar in care este “cantarit” sportul, senzatiile unice oferite de acesta prin intermediul competitiile din diversele sale ramuri ne ofera de multe ori, cele mai placute momente din viata.

5_teren

Vizualizări: 559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: