Lipsa elevilor desființează ciclul gimnazial! "Nu absolvă niciun elev clasa a IV-a"!

Situație complicată într-una din localitățile județului Gorj. Școala din Curtișoara riscă să rămână fără ciclul gimnazial din lipsă de elevi. Primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, spune că acesta este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani, când s-a înființat clasa zero. Asta în condițiile în care școala din Curtișoara a fost renovată în urmă cu trei ani.

Școala din Curtișoara, orașul Bumbești Jiu, riscă să devină în următorul an școlar școală primară și să-și piardă statutul de școală gimnazială pe care îl are în prezent. Asta pentru că, spune primarul Constantin Bobaru, niciun elev de la această unitate de învățământ nu absolvă în vară cele patru clase primare. ”Acum patru ani de zile, pentru că s-a introdus clasa zero, a fost nevoie să se facă o chestiune care din punctul meu de vedere n-a fost prevăzută ca și impact în viitor. La ciclul primar nu se poate preda la simultan decât la patru clase. Introducând clasa zero, a fost nevoie să se predea la cinci clase, legea interzice acest lucru și atunci s-a luat o decizie arbitrară și clasa zero a plecat la școala de centru. Și atunci, toți cei care au intrat în clasa zero acum patru ani au plecat la școala de centru de la Bumbești Jiu și acum, după patru ani de zile, când ar trebui să se termine acest ciclu de învățământ la școala de la Curtișoara, la școala de la Lăzărești și școala de la Tetila, la trei școli primare, nu absolvă niciun elev clasa a IV-a, deci nu pot să alimenteze ciclul gimnazial”, a spus primarul din Bumbești Jiu, Constantin Bobaru, în cadrul unei emisiuni la TV Sud.

Ce spune ISJ Gorj

Practic, în acest moment doar 20 de elevi asigură funcționarea ciclului gimnazial, un număr insuficient să asigure funcționalitatea. ”Problema care s-a ivit la Curtișoara este oarecum justificată pentru că acolo deja funcționa învățământ simultan la clasele gimnaziale iar cei 20 de elevi înscriși în clasele V-VIII nu puteau să acopere costurile, prin costul standard pentru fiecare elev, cheltuielile cu întreținerea clădirii și plata salariilor profesorilor din această instituție de învățământ”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. Punctul de vedere al ISJ Gorj l-a înfuriat pe primarul Constantin Bobaru care le-a transmis reprezentanților ISJ  să nu-și facă griji de cheltuielile de întreținere. ”Eu asigur ISJ că dacă dă avizul să funcționeze școala gimnazială de la Curtișoara eu mă angajez să asigur tot ce este acolo din bugetul local astfel încât ca școala să funcționeze în continuare”, a spus Constantin Bobaru.

Elevii își pun întrebări

Cert este că cei 20 de copii care învață în prezent la gimnaziu au început deja să-și pună întrebări legate de ce se va întâmpla cu ei, unde vor fi repartizați. ”Acest zvon există și în mijlocul lor și deja își pun probleme serioase la nivelul vârstei lor și nu cred că este nici momentul prielnic și nici vârsta prielnică în a-și crea astfel de probleme. Legea nu ne este propice nici nouă, dascălilor, și nici copiilor, trebuie găsită o soluție. Este și asta o problemă, în fiecare an se schimbă cadrele didactice, vin și pleacă, suntem foarte puțini cei care suntem constanți, trei-patru profesori, și atunci copilul schimbă stilul în fiecare an și nu este ușor”, a spus profesorul coordonator al Școlii Gimnaziale din Curtișoara. Problema dascălilor a fost ridicată în timpul emisiunii și de consilierul local ALDE, Eftimie Popescu. Acesta a afirmat că foarte mulți părinți din Curtișoara își trimit copiii la Târgu Jiu la școală tocmai pentru că dascălii se schimbă frecvent și apar lacune în actul educativ.

Vizualizări: 2,359

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: