Listarea CE Oltenia ar putea fi amânată din nou

Guvernul programase vânzarea pe bursă, în toamnă, a unui pachet de 15% din acţiunile de la Complexul Energetic Oltenia, dar surse spun că este puţin probabil ca listarea să aibă loc anul acesta deoarece este în urmă cu procedurile de vânzare a acţiunilor. Ultimul pas făcut de companie pentru listare este luna trecută, când într-o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor din companie s-a aprobat contractarea unei firme de consultanţă juridică pentru a asista producătorul de energie la listare. Chiar şi aşa, Guvernul doreşte să scoată CE Oltenia pe bursă după un proces amplu de restructurare, dar care nu va fi finalizat până în octombrie.

Strategia de privatizare a CE Oltenia a fost adoptată prin hotărâre de guvern în martie 2013, iar procesul de listare era programat pentru finalul anului 2013. Ulterior s-a hotărât amânarea listări pentru luna iunie 2014. Compania a primit o nouă amânare, directorul general Laurenţiu Ciurel susţinând că este nevoie de evaluarea resurselor înainte de vinde acţiuni din companie. Evaluarea resurselor va fi făcută de Wardell Armstrong International. Astfel, ultimul termen pentru listare este octombrie 2014. Recent, compania a mai făcut un pas pentru a aminti că CE Oltenia este în proces de listare. A iniţiat demersurile pentru a angaja o firmă de consultanţă, care să asiste CE Oltenia la procesul de tranzacţionare a acţiunilor. „Achiziţionarea unor servicii de consultanţă juridică ale unui consultant juridic specializat în legislaţia de capital din România şi Uniunea Europeană care să asiste CE Oltenia în legătură cu procesul de intermediere a ofertei publice primare de acţiuni nou emise de CE Oltenia şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor a acestei societăţi în sisteme de tranzacţionare administrate de BVB care să furnizeze documentele legale uzuale acestui tip de tranzacţie“, este decizia luată în şedinţa AGA. Din graficul pentru listare, CE Oltenia a mai bifat doar semnarea  documentelor  de  intermediere  cu  un consorţiu  format  din BRD  Groupe  Societe Generale si Swiss Capital in scopul asistării la Oferta Publica Iniţială (IPO). 

RESTRUCTURARE

Autorităţile centrale par să fi renunţat la listarea, în acest an, a CE Oltenia. Dacă se va întâmpla aşa, Electrica rămâne singura companie listată anul acesta pentru că nici Hidroelectrica nu va fi pe bursă din cauza revenirii în insolvenţă. CE Oltenia urmăreşte să scape de două cariere din Mehedinţi şi Vîlcea, şi totodată de angajaţii lor, conducerea considerând că astfel va arăta mai bine în faţa investitorilor.

"Emisiunea era planificată pentru iunie şi a fost amânată pentru a doua parte a anului, dar sunt încă multe întrebări legate de asta (....) Dacă nu avem un IPO la Oltenia anul ăsta, atunci 2015 va fi şi mai problematic".

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: