Localnicii plătesc penalităţi pentru greşeala consilierilor locali

Cetățenii din comuna Roșia de Amaradia sunt obligați să plătească penalități la impozitul din anii trecuți, deși sunt cu dările la zi. S-a ajuns în această situație după un control al Curții de Conturi, care a declarat ilegală o hotărâre a Consiliului Local privind zonarea fiscală. Aleșii locali din Roșia de Amaradia au vrut să țină cu oamenii și să le ia taxe mai mici, ținând cont că în zonă sunt probleme cu alunecările de teren, numai că localitatea nu este considerată ca fiind  defavorizată. Fiecare familie trebuie să dea acum în medie 30 de lei penalități, pentru că asta a stabilit Curtea de Conturi.

Cetățenii trebuie să plătească pentru deciziile luate de autoritățile locale în favoarea lor. Cel puțin asta a stabilit Curtea de Conturi după un control făcut la Primăria Roșia de Amaradia. În urmă cu câțiva ani, aleșii locali din Roșia de Amaradia au votat în ședința de consiliul impozite mai mici prin zonarea fiscală, ținându-se cont de faptul că în zonă sunt alunecări de teren și oricând locuințele le sunt în pericol.

Cetățenii au plătit un impozit mai mic atunci, dar acum trebuie să plătească diferența până la impozitul legal, asta pentru că localitatea Roșia de Amaradia nu este prevăzută în niciun document oficial ca fiind zonă defavorizată. În această situație, hotărârea Consiliului Local a fost declarată ilegală, în urma unui control al Curții de Conturi, iar cei din corpul de control le-au cerut celor din administrație să revină la această hotărâre și să recupereze banii de la cetățeni. „Ne-au pus să recuperăm de la cetățeni cam în medie 30 de lei penalități pentru anii trecuți, când a fost impozitul mai mic. Noi am zis că fiind probleme în zonă să facem o reducere la impozit, dar au declarat ilegală acea hotărâre a Consiliului Local. Acum am aprobat altă hotărâre normală cu zonarea și cu taxele. S-au cam împotrivit cei de la PSD, dar a trecut proiectul. Ei vroiau să o adoptăm peste 2 ani și să le mai luăm și atunci penalități la oameni. Dar plătesc acum și intrăm în normal”, a precizat primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: