Locuinţele ANL de la Gorj, vândute cu 30.000 de euro

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe au venit în Gorj pentru a-i convinge pe chiriaşi să-şi cumpere locuinţele. Conducerea ANL s-a întâlnit cu autorităţile locale din Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti pentru a discuta despre urgentarea procesului de vânzare a locuinţelor. Preţul de 407 euro/mp este considerat a fi un preţ foarte bun, indiferent de oraşul în care se află imobilele. Chiar dacă valoarea unei garsoniere ANL din Rovinari sau Târgu Cărbuneşti poate ajunge la aproape 22.000 de euro, directorul general adjunct al ANL speră să vândă cel puţin 50% dintre locuinţe.

Reprezentanţii ANL s-a întâlnit ieri cu autorităţile locale din Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti în vederea urgentării procesului de vânzare-cumpărare a locuinţelor. Aceştia au încercat să-i convingă pe edilii locali de faptul că vânzarea a cât mai multe apartamente sau garsoniere ANL este în favoarea localităţii respective. “De aproape 3 luni am demarat o campanie de vânzare a locuinţelor, iar până în momentul de faţă, la nivel naţional, circa 30% dintre chiriaşi şi-au manifestat intenţia de a-şi cumpăra locuinţele. Mizăm pe colaborarea cu primăriile deoarece suntem în impas şi în imposibilitatea de a începe construirea altor locuinţe. Cu cât numărul locuinţelor ANL, ce vor fi vândute chiriaşilor, este mai mare cu atât mai multe apartamente şi garsoniere se vor construi în oraşul respectiv”, a declarat Liviu Marchiş, directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

407 euro/mp - un preţ “bun” pentru o locuinţă

Deşi gorjenii sunt speriaţi de costul ridicat la care poate ajunge o locuinţă, reprezentanţii ANL spun că preţul de 407 euro/mp este un preţ foarte bun. “Preţul de 407 euro/mp este un preţ foarte bun. Acesta însă nu este bătut în cuie deoarece se va aplica amortismentul de 2% pentru fiecare an de vechime al blocului. De asemenea, la preţul locuinţei se va adaugă şi o cotă parte din bunurile comune. Subsolurile sub 1,80 metri nu vor intra în calculul cotelor indivize”, a declarat Mirela Magdalena Gandă, consilier şef al ANL, regiunea Olteniei. Totodată, conducerea ANL spune că preţul de 407 euro/mp va rămâne acelaşi pentru toate oraşele. “La toate blocurile s-au folosit aceleaşi materiale şi ca atare preţul va rămâne la fel în toate oraşele. Ar fi foarte indicat să vindem aproximativ 50% dintre locuinţe, în felul acesta am putea asigura continuarea programului încă 4 ani”, a mai precizat Liviu Marchiş. Reprezentanţii ANL consideră că procesul de vânzare a locuinţelor va da roade deoarece se vor mări chiriile. “Cu timpul primăriile vor fi obligate să întreţină aceste blocuri, iar ca atare vor trebui să mărească chiriile. În aceste condiţii oamenii vor face credite pentru cumpărare deoarece mai bine vor plăti o rată decât o chirie cu aceeaşi valoare”, a menţionat Liviu Marchiş.  

ANL nu acceptă banii în rate

Reprezentanţii ANL dezmint zvonurile conform cărora vânzarea locuinţelor s-ar putea efectua prin intermediul agenţiei, oamenii achitându-şi ratele fără a mai implica băncile. Singura soluţie pentru chiriaşi este de a face credite bancare, iar ANL să-şi primească banii integral. “Nu vom efectua noi credite pentru că ANL-ul are nevoie de bani urgent pentru construirea altora, iar plata banilor în mod eşalonat este în dezavantajul nostru. Oamenii îşi pot face credite bancare pentru achiziţionarea locuinţei. Valoarea unui apartament cu 2 camere va ajunge la 28.000 - 30.000 de euro, iar a unei garsoniere va fi de 18.000 - 22.000 de euro”, declarat directorul general adjunct al ANL.

Gorjenii se răzgândesc

Chiriaşii ANL care au făcut cereri de cumpărare a locuinţelor au început să se răzgândească. La nivelul municipiului Târgu Jiu vor fi scoase la vânzare un număr de 275 de locuinţe ANL. Dacă în prima fază erau înregistrate un număr de 52 de cereri pentru cumpărare, în prezent mai sunt doar 35 de cereri. Şi la Târgu Cărbuneşti din cele 4 cereri înregistrate în urmă cu aproximativ o lună, două au fost anulate de către solicitanţi.

Vizualizări: 588

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: