Sistemul de iluminat din Ţicleni va fi integral pe LED-uri

Ţicleni ar putea fi primul oraş din România care va dispune de un sistem de iluminat integral pe LED-uri. O firmă din Anglia este interesată să implementeze noua tehnologie şi a început deja primele teste prin montarea unei lămpi de acest gen. Autorităţile locale ar avea cel mai mult de câştigat de pe urma acestui proiect mai ales că şi cheltuielile cu energia electrică consumată se vor reduce chiar şi la jumătate.

Proiectul vizează înlocuirea vechilor lămpi cu unele performate. Randamentul optic al corpurilor de iluminat stradal cu LED-uri este superior celor cu reflector clasic. Mai mult, sursele clasice au o durată de viaţă mult mai mică decât cea a LED-urilor. Investitorul, societatea AA Lighting din Anglia, a fost adus chiar de o persoană din localitate, plecată la muncă peste hotare. „Încercăm să aducem o tehnologie nouă, să transformăm iluminatul din Ţicleni în unul mult mai eficient şi mai ieftin, cu o întreţinere minimă”, a spus Virgil Tatomir, reprezentantul societăţii AA Lighting din Anglia.

Autorităţile locale speră ca în cel mult o lună, noile lămpi să fie deja funcţionale la nivelul oraşului. “Este vorba de schimbatul iluminatului public cu un sistem de iluminat de actualitate. Vrem să fim primul oraş din ţară care va face tot iluminatul într-o localitate pe LED-uri. Investiţia se va recupera din costurile plătite la furnizorul de energie. Vom plăti undeva la jumătate, iar jumătatea cealaltă o să meargă în conturile celor care ne fac această investiţie. Primăria nu are de pierdut absolut nimic, numai de câştigat. Lămpile pe care le avem noi nu rezistă mai mult de patru ani, timp în care suntem nevoiţi anual să schimbăm neoanele”, a declarat Constantin Radu, primarul oraşului Ţicleni.  

Săptămâna trecută, proiectul a fost prezentat şi consilierilor locali din Ţicleni, care s-au arătat încântaţi de această posibilitate. Proiectul de hotărâre va fi spus votului consilierilor locali la şedinţa ordinară care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: