Locuitorii din Băleşti îşi transformă gunoiul în îngrăşământ

Primăria Băleşti va amenaja o platformă unde va fi depozitat gunoiul de grajd. Gunoiul va sta la macerat aproximativ şase luni după care va fi folosit ca îngrăşământ. Cei care nu vor respecta perioadele de interdicţie riscă să primească amenzi usturătoare. Decizia a fost luată după ce s-a dovedit că Băleşti este poluată cu nitriţi şi nitraţi.

Comuna Băleşti a primit aproximativ 8,5 miliarde de lei vechi de la Ministerul Mediului în vederea amenajării unei platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd. Fondurile au fost alocate după ce la nivel naţional s-a ajuns la concluzia că Băleştiul este singura comună din Gorj poluată cu nitraţi şi nitriţi din cauza potenţialului agricol. “După ce s-au luat probe de apă şi sol am aflat că Băleştiul este singura comună din Gorj poluată cu nitraţi şi nitriţi proveniţi de la îngrăşămintele chimice şi gunoiul de grajd. Pentru a se evita îmbolnăvirea oamenilor am elaborat un proiect şi astfel am obţinut fonduri pentru amenajarea unei platforme betonate de 20/20 mp, cu pereţi înalţi de 2,5 m, în vederea depozitării gunoiului de grajd. Proiectul are o valoare de 8,5 miliarde de lei vechi, iar contractul urmează să fie semnat în această perioadă”, a declarat Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti.

INTERDICŢIE

Locuitorii comunei Băleşti nu vor avea voie să depoziteze gunoiul de grajd pe loturile agricole în perioada 14 octombrie- 17 aprilie deoarece în contact cu precipitaţiile şi zăpada acesta pătrunde în pânza freatică şi pot ajunge în apa de băut.

AMENZI

Primarul Paicu a menţionat că cei care nu se vor conforma riscă să plătească amenzi de peste 5 milioane de lei vechi. Valoarea exactă a acestora urmează a se stabili în urma unei Hotărâri de Consiliu Local.

APRECIERI

Ovidiu Ilie, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj, spune că nu au fost sesizări în ceea ce priveşte gradul de poluare al comunei Băleşti, însă amenajarea unei platforme pentru depozitarea gunoiul de grajd este binevenită pentru a se evita pericolul de îmbolnăviri.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: