Lovitura fatală pentru Iohannis vine din Gorj

Surse bine informate spun că Iohannis va primi ultima lovitură din această campanie electorală de la Gorj. Joi, cu o zi înainte de încheierea campaniei electorale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da verdictul în „dosarul Peştişani”, unde printre inculpaţi este preşedintele PNL Gorj, senatorul Dian Popescu. Un verdict amânat deja de trei-patru ori pe timpul campaniei prezidenţiale. O eventuală condamnare a preşedintelui PNL Gorj în penultima zi de campanie prezidenţială ar putea îndepărta de Iohannis electoratul Monicăi Macovei, de exemplu, axat de lupta anti-corupţie.

La această oră, nu se ştie dacă Dian Popescu va fi sau nu condamnat. Un politician responsabil nu ar pune însă în pericol o campanie atât de importantă, cum este campanie prezidenţială, şi s-ar suspenda din funcţia de preşedinte înainte de verdict. Un partid responsabil, la rândul lui, nu ar risca să îl pună pe Klaus Iohannis într-o situaţie delicată şi i-ar cere lui Dian Popescu să demisioneze, ca să nu fie demis.

PNL nu dă însă semne că ar lua astfel de măsuri, chiar dacă Iohannis s-a declarat de acord cu principiile promovate de Monica Macovei, pentru a-i obţine sprijinul. Iohannis a spus că nu va graţia corupţi şi că, după părerea lui, Tudor Chiuariu, un parlamentar condamnat în primă instanţă, ar trebui să plece din PNL. Chiuariu i-a răspuns senin, prin presă, că nu are nici un motiv să demisioneze. Probabil aşa ar răspunde şi Dian Popescu, dacă l-ar întreba cineva.

Politicienii nu înţeleg că, pe acest fond în care DNA ne arată zilnic cât de coruptă este societatea românească, un pas înapoi este necesar de la apariţia primelor suspiciuni. Ar fi un semn de respect pentru alegătorii care nu mai înţeleg cine apără corupţii şi cine nu. O demisie dintr-o funcţie politică nu înseamnă recunoaşterea vinovăţiei, dar este necesară pentru a da încredere electoratului că partidele nu sunt folosite ca scut în faţa procurorilor.

Nu mă aştept la demisii nici din partea lui Chiuariu, nici a lui Dian Popescu. Nu mă aştept nici să înţeleagă de ce ar fi important să facă pasul înapoi. Dar, Iohannis ar trebui să acţioneze, pentru că este nu numai candidat, ci şi preşedinte de partid. Faptul că este campanie electorală nu ar trebui să-l sperie, în sensul că o măsură luată azi i-ar putea afecta rezultatul din campanie. Pentru că nu ar fi aşa. Oricum, Dian Popescu a fost inexistent în această campanie, asta ca să nu spun că a făcut jocurile PSD. Pe de altă parte, un plus de fermitate i-ar aduce cu siguranţă lui Iohannis din zona nehotărâţilor mai multe voturi decât ar pierde luând măsurile necesare cu unii lideri de partid. Măcar acum, în ultima săptămână de campanie.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: