Luna devine portocalie în această noapte

Iubitorii de astronomie vor fi martorii unei eclipse totale de lună, care se va produce în noaptea de 15 spre 16 iunie. Specialiştii spun că în timpul eclipsei strălucirea Lunii va scădea treptat, căpătând o nuanţă de portocaliu-cărămiziu.

O eclipsă totală de lună va putea fi observată de gorjeni chiar din această seară, începând cu ora 20.00. Fenomenul astronomic va dura aproape şase minute. „Eclipsa va fi una de timp îndelungat din cauza apropierii aparente a discului lunar de centrul umbrei Pământului. Timpul în care umbra este cufundată în totalitate în umbra terestră durează o oră şi 40 de minute”, spune Marcel Jinca, coordonatorul filialei Gorj a Societăţii Astronomice Române de Meteori, Astroclubul SARM Gorj. Pe parcursul totalităţii satelitul va căpăta o culoare cărămizie sau chiar roşu închis. Marcel Jinca mai specifică faptul că acest fenomen poate fi urmărit cu ochiul liber, fără a fi necesar un instrument optic de observaţie şi că este doar un fenomen astronomic natural, care nu trebuie asociat cu vreun semn mistic sau de altă natură. Un fenomen asemănător va mai putea fi urmărit în ţara noastră în luna decembrie. „Următoarea eclipsă de lună ce poate fi urmărită în acest an din ţara noastră va fi cea din 10 decembrie, dar care la momentul răsăritului Lunii eclipsa este aproape de final şi nu vom putea observa decât o mică parte din discul lunar acoperit de umbra pământului”, precizează Marcel Jinca.

FAZA FENOMENULUI

Eclipsa începe pe 15 iunie la ora 20.24, când Luna se află sub orizont. Va răsări la 20.51, iar după 30 de minute (la ora 21.22) va începe să intre în umbra Pământului. Începutul eclipsei totale se va petrece la ora 22.22, iar momentul fazei maxime va fi atins la ora 23.13. Totalitatea se termină pe 16 iunie la ora 00.02, iar sfârşitul eclipsei va fi atins la ora 02.00.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: