Macarale închiriate de fosta SNLO la ultra-supra-preţ!

Vremuri de criză, dar nu pentru toată lumea, cel puţin dacă dăm crezare ultimului raport al Curţii de Conturi în privinţa verificărilor făcute la unităţile din minerit şi energie. Mai mult, în baza unui raport al Corpului de Control al Guvernului, după verificări făcute la aceleaşi unităţi din minerit şi energie, ministrul Energiei a afirmat ieri că închirierea unei macarale în minerit s-a făcut în anii trecuţi la preţuri mai mari şi de câteva sute de ori faţă de preţul pieţei.

Neregulile constatate de Curtea de Conturi la unităţile miniere şi energetice din Oltenia se regăsesc şi într-un raport întocmit de Corpul de Control al Guvernului, ministrul Energiei, Constantin Niţă, menţionând ieri, după vizita făcută la Târgu Jiu, că se va consulta cu juriştii din subordinea sa pentru a vedea ce face cu mai departe cu raportul respectiv. Cel mai probabil documentul va ajunge pe masa procurorilor, la DNA fiind deja un exemplar, la fel ca şi multe altele, din alţi ani, despre care nu se mai aude nimic tot de atât de mulţi ani. Ministrul Energiei a menţionat că multe dintre neregulile constate de inspectorii Curţii de Conturi se regăsesc în raportul Corpului de Control al Guvernului, inspectorii de la ultima instituţie descoperind şi ei alte nereguli la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia şi fostele complexe energetice de la Turceni şi Rovinari.

„Sunt unele, de la fotbal la închirieri de macarale la preţuri de sute de ori faţă de preţul pieţei, la basculante, la tot felul de consumuri de motorină, la închirieri (n.r. – de utilaje). Ele sunt înlănţuite şi se regăsesc şi în raportul Curţii de Conturi”, a precizat Niţă. Ministrul Energiei a menţionat că în cazul în care prejudiciile constatate de instituţiile de control nu se vor recupera, el nu are „nicio reţinere”  în a sesiza Parchetul. „Deocamdată l-am citit zilele acestea şi o să mă consult cu Direcţia Juridică de la minister să vedem ce facem cu el”, a spus Niţă.

Ciurel, recuperator de bani

Raportul Curţii de Conturi scoate în relief cheltuieli nelegale efectuate de unităţile componente din cadrul CE Oltenia, în special fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia şi fostul Complex Energetic Turceni. Managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, prezent alături de ministrul energiei Constantin Niţă, a precizat că are obligaţia conform Curţii de Conturi, să recupereze sumele constatate ca fiind cheltuite nelegal.  Ciurel a dat asigurări că la actualele negocieri pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă nici reprezentanţii administraţiei şi nici ai sindicatelor nu primesc vreun leu în plus, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Curtea de Conturi a constatat în raportul pe anul 2011 că, la Turceni, fostul director general a primit o primă de 21.000 de lei pentru că a participat la negocierile cu sindicatele.

De asemenea, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a făcut cheltuieli „neeconomicoase” de 199.000 de lei, banii fiind plătiţi persoanelor implicate în negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2011, Laurenţiu Ciurel menţionând că are obligaţia de a recupera aceste sume, precum şi altele. „Eu am sarcina şi să recuperez banii aceia, bani care s-au dat ca prime pe negocieri. O parte din ei s-au şi recuperat”, a spus Ciurel.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: