Macron crede că NATO este în moarte cerebrală

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron ediţiei de joi a săptămânalului The Economist, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron săptămânalului The Economist, pentru ediţia de vineri, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.

Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.

”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron, referindu-se la intervenţia militară turcă în Siria. ”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.

În aceste condiţii, şeful de stat francez se întreabă mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei în cazul în care unul dintre ei este atacat.

Vizualizări: 1,610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: