Mădălin Bunoiu, gorjeanul premiat de Academia Română

Puţine sunt ocaziile în care conjudeţeni de-ai noştri reuşesc să obţină o recunoaştere academică a muncii lor, unul dintre premiile oferite anul acesta de Academia Română ajungând acum la un gorjean stabilit însă la Timişoara încă de pe băncile facultăţii.

Mădălin Bunoiu, fiul regretatului profesor Dumitru Bunoiu, şi-a văzut acum răsplătite eforturile sale ştiinţifice, fiind premiat de Academie cu premiul Constantin Miculescu pentru seria de lucrări intitulată „Obţinerea şi caracterizarea materialelor cristaline şi nanostructurate”. Prodecan al Universităţii de Vest din Timişoara, gorjeanul în vârstă de 40 de ani poate spune că şi-a văzut unul dintre ţelurile sale în viaţă îndeplinite, premiul oferit acum de Academia Română acordându-se o singură dată în viaţă unei persoane. Devenit lector universitar în 2003, Bunoiu s-a implicat în activitatea de cercetare într-un domeniu care pentru mulţi dintre noi pare a fi SF curat.

 „În ultimii ani am desfăşurat activităţi în cadrul a peste 10 granturi de cercetare câştigate prin competiţie având atât calitatea de director cât şi pe cea de membru al echipei de cercetare. Granturile la care am participat sunt atât în domeniul fizicii materiei condensate dar şi în domeniul didactic / educaţional (adresat învăţământului universitar de Fizică). Activitatea ştiinţifică desfăşurată este dedicată domeniului Fizicii Materiei Condensate, în particular Ştiinţa Materialelor cu accent pe creşterea cristalelor din topitură (metoda Bridgman, metoda EFG); caracterizarea cristalelor – studiul defectelor, microscopie optică; studiul proprietăţilor optice ale cristalelor prin investigaţii de spectroscopie de absorbţie (UV-VIS, IR) şi emisie; termodinamica proceselor de cristalizare; modelarea numerică a câmpului termic, a curgerii topiturii şi a distribuţiei impurităţilor în procesele de creşteri de cristale”, a declarat proaspătul premiat al Academiei Române.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: