Magistratul fără reputaţie

În sfârşit, judecătorii şi procurorii nu vor mai fi mici dumnezei pe pământ. După ani în şir în care nu au mai răspuns în faţa nimănui, Ministerul Justiţiei propune un act normativ care să îi dea dreptul să sesizeze Inspecţia judiciară şi să pornească acţiuni disciplinare împotriva procurorilor şi judecătorilor.  Personal, cred că magistraţii trebuie să aibă putere şi independenţă, fără de care nu ar putea soluţiona marile cazuri de corupţie. Pe de altă parte, aceiaşi magistraţi trebuie să înţeleagă că, dacă fac doar spectacol pentru televiziuni şi nu îşi instrumentează cu profesionalism cauzele, trebuie să răspundă pentru asta. Trebuie să răspundă pentru dosarele fabricate la comandă politică, dar şi pentru dosarele făcute de mântuială, mai mult ca să îi scape pe infractori.

Interesantă este prevederea potrivit căreia „buna reputaţie” este o condiţie pentru rămânerea în magistratură. Ce înseamnă asta- În ziua de azi, orice fiţuică de scandal îţi face praf reputaţie într-o săptămâna, chiar dacă ai fi Maica Tereza şi Dalai Lama la un loc.

Ca să nu spun cât de repede îţi strică reputaţia „draga de ANI”. Doar ieri Agenţia Naţională pentru Integritate a executat câţiva primari şi un ministru, mai alaltăieri vreo şapte parlamentari. Şi pentru ce- Nişte nimicuri! Primarul de Mangalia are nişte sute de mii de euro în cont, case prin străinătate şi alte cele pe care nu prea le poate justifica din salariul de bugetar. Ministrul Sănătăţii şi-a validat fiul pe un post de director de spital. Parlamentarii şi-au angajat nevestele şi copiii la cabinet. Adică nişte lucruri din astea cu care atât ne-am obişnuit, încât sunt de-a dreptul banale. Câteodată cred că ăştia de la ANI sunt de pe altă planetă, de li se par toate chestiunile astea interesante.

Îmi aduc aminte cum un nene din străinătate mă întreba odată de ce nu scriem despre mizeria din spitale. Pai care e ştire, că mizerie e de când mă ştiu. La noi ştirea este când cineva face curăţenie. Aşa că dragă ANI, găseşte un demnitar curat ca lacrima şi atunci o să-mi scot pălăria.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: