Mai bine ard gunoaiele decât să plătească vreo taxă

Lipsa banilor duce la decizii la limita legii. Mai mulți localnici din comuna gorjeană Aninoasa refuză să plătească taxa pentru gunoi, motivând că ei vor să ardă deșeurile din gospodărie, deși riscă să fie amendați de comisarii Gărzii de Mediu pentru acest lucru.

Primarul comunei, Ilie Petroi, s-a plâns de această problemă. Mulți localnici au refuzat, în primă fază, să încheie contracte cu operatorul de salubritate motivând că nu au bani. “Cu deșeurile, am avut o problemă inițial. Noi am făcut parte din puținele comune care rămăseseră fără serviciu de salubritate, fără un operator zonal. După ce a venit operatorul zonal, că sunt mari costurile, că unul nu generează deșeuri, altul că le arde și așa mai departe. Sunt probleme de ordin financiar și probabil că aceste probleme au determinat anumite persoane să reacționeze la modul acesta”, a spus primarul din Aninoasa, la Radio Infinit.

Mai mult decât atât, unii au spus că au de gând să ardă gunoaiele decât să plătească vreun leu societății care trebuie să le ridice de la poartă. „Noi suntem incluși în ADIS. Asta a fost soluția. Beneficiem de serviciul de salubritate. Oamenii întreabă că de ce 16 lei, că e prea mult, vechile discuții. Sunt și oameni care au probleme financiare. Vedeam o discuție între doi oameni că incinerează deșeurile. Păi nu, nu le incinerăm, le colectăm selectiv și cum e normal, ca niște oameni civilizați”, a mai spus Ilie Petroi.

De câteva zile, chiar și arderea frunzelor este interzisă, iar cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 800 de lei. Firmele prinse pe picior greșit vor fi amendate cu până la 20 de mii de lei. Autoritățile atrag atenția că și frunzele, dar și alte resturi vegetale trebuie colectate selectiv.

Vizualizări: 1,797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: