Mai mult sport pentru combaterea obezităţii

România este pe locul 3 în Europa pentru numărul de cazuri ale obezităţii. Speranţa de viaţă scade cu 6 ani în cazul persoanelor supraponderale: cu 6 ani la bărbaţi şi cu 7 ani la femei.

Obezitatea este un factor de risc pentru bolile de inimă,  diabetul de tip II şi anumite tipuri de cancer. Exerciţiul fizic este metoda cea mai eficientă pentru combaterea obezităţii. În cazul persoanelor supraponderale, acestea trebuie sa facă sport în mod regulat.

Cheia succesului pentru combaterea kilogramelor în exces este efectuarea exerciţiilor fizice regulate. Atunci când facem sport ne punem tot corpul în mişcare. Sportul este modalitatea de relaxare atât fizic, cât şi psihic. Mai multe ore de educaţie fizică pentru gimnaziu şi clasele primare ar putea reprezenta un prim pas pentru o generaţie sănătoasă.

Numărul de ore de educaţie fizică propus este unul relativ mic, aproximativ 1-2 ore. Un număr de 3-4 ore ar fi unul ideal, având în vedere tipul de comunitate şcolară, personalitatea elevilor şi gradul mare de obezitate existent în şcoli.

În prezent, numărul de ore al disciplinei de educaţie fizică este unul foarte scăzut, luând în considerare nevoia de mişcare  pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor. De asemenea, numărul orelor de sport scad pe măsură ce anii şcolari se apropie de sfârşit. Doar o oră pe săptămână este alocată elevilor de clasele VIII-XII.

S-a constatat, conform studiului realizat de către Ministerul Sănătăţii, că un sfert dintre copiii de vârste fragede, predominant fiind cei cu vârste între 7-9 ani, sunt supraponderali sau obezi.

În România, procentul de supraponderalitate este de 26,75%, prezent în rândul copiilor cu vârste de până la 8 ani, în timp ce 20% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate.

În concluzie, cheia pentru a scăpa de obezitate şi de kilogramele în plus, având, totodată, o viaţă activă şi un corp sănătos, indiferent de vârstă, o reprezintă sportul, realizat în mod regulat.

Prof. Georgescu Doina Aurora, Școala Gimnazială Drăguțești

Vizualizări: 332

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: