Mai multe școli închise decât funcționale la Dănești

Situație alarmantă în comuna Dănești, unde școlile se închid de la un an la altul. Se ajuns aici din cauză că părinții aleg să-și trimită copiii la școală la Târgu-Jiu, puțin fiind cei care mai rămân să învețe în satul natal.  Pentru că numărul elevilor de la Dănești s-a înjumătățit ,foarte multe unități școlare și-au închis porțile, iar autoritățile locale se uită cu neputință cum acestea se degradează, pentru că Inspectoratul Școlar nu vrea să le fie schimbată destinația.

În cele 11 sate din comuna Dănești au mai rămas aproximativ 280 de elevi care mai studiază în unitățile de învățământ din localitate. Restul școlarilor fac zilnic naveta la Târgu-Jiu chiar dacă asta înseamnă că părinții trebuie să scoată zilnic din buzunar 6 lei pentru transportul acestora. Așa se face că de la un an la altul numărul școlilor funcționale scade considerabil. Și anul viitor își va închide porțile o altă unitate de învățământ. „Vreau să vă spun că până acum a fost desființată Școala de la Bucureasa, Botorogi, de la Brătuia, Trocani și Dănești, iar la anul se va închide și școala de la Șasa pentru că nu mai sunt copiii nici măcar la grădiniță.  În acest moment avem școală primară la Văcarea și Brătuia, iar gimnazială la Barza.  Dacă înainte erau peste 500 de elevi, acum mai avem 280 în toată localitatea. Noi avem 2 microbuze închiriate de la o firmă pentru că nu avem șofer pentru microbuzul școlar și ducem elevii gratuit, iar părinții care îi trimit la școală la Târgu-Jiu plătesc câte 6 lei pe zi”, a precizat Emilian Rusu, primar.

Vrea să schimbe utilitatea școlilor închise

Primarul din Comuna Dănești este convins de faptul că nici pe viitor nu va avea mai mulți elevi în comună și există mari șanse ca numărul acestora să mai scadă. Din acest motiv s-a gândit să schimbe utilitatea unităților închise pentru că în mod sigur aici nu vor mai învăța elevi și se degradează de la o zi la alta. Inspectoratul Școlar nu este însă de acord cu acest lucru. „Eu am făcut adrese la ISJ să schimb destinația acestor școli pentru că nu îmi dă nimeni bani să le conserv, însă nu am primit aprobare. Ne uităm neputincioși cum se distrug de la o zi la alta. La Dănești și la Brătuia am vrut să le transform în cămin cultural și nu au fost de acord. La Botorogi a vrut o școală de șoferi să o închirieze, dar nu ne-au dat voie și e păcat pentru că unitatea arată bine. Stăm și ne uităm la ele cum se dărâmă”, a precizat Emilian Rusu, primarul din Dănești.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: