Populaţia din Ciuperceni îmbătrânită. Natalitatea, aproape de zero!

Situaţie îngrijorătoare la Ciuperceni. Marea majoritate a populaţiei este îmbătrânită, iar natalitatea este aproape de zero. Autorităţile locale spun că numărul cetăţenilor va tot continua să scadă, dat fiind faptul că procentul de mortalitate este unul mare, iar tineri sunt din ce în ce mai puţini, mulţi preferând să plece în alte zone pentru a-şi găsi de lucru. Pentru a atrage investitori în zonă, care ar putea influenţa migraţia tinerilor din şi în această comună,  primarul comunei Dumitru Taloi este dispus să ofere afaceriştilor o reducere substanţială la plata taxelor şi impozitelor locale.

Ciuperceni este una dintre cele mai mari comune ca şi întindere din judeţ. Chiar şi aşa, puţini sunt cei care mai locuiesc aici. Asta pentru că populaţia a scăzut dramatic în ultimii ani şi nu se întrevăd speranţe să crească. Cea mai mare parte a cetăţenilor sunt oameni în vârstă, spun autorităţile locale. „Pe raza comunei Ciuperceni se înregistrează o scădere a numărului cetăţenilor. Faţă de  acum trei ani când aveam numărul de cetăţeni de 1820, acum a scăzut la 1670. Natalitatea este în scădere, aproape zero, mortalitatea este în floare. Satele cu cei mai puţini cetăţeni ar fi Boboieşti care este şi un sat foarte îmbătrânit, circa 80% din cetăţenii de acolo au vârste cuprinse între 75 şi 80 de ani şi în Peşteana au început să mai scadă. În celelalte sate cum ar fi Vârtopu şi Strâmba sunt cele mai tinere sate. La nivelul comunei, cam 70% sunt bătrâni şi restul sunt mai tineri”, a declarat Dumitru Taloi, primarul din Ciuperceni.

Scad taxele locale pentru a atrage investitorii 

Autorităţile locale din Ciuperceni şi-au propus să ajute la crearea a cât mai multe locuri de muncă, pentru a atrage tinerii în comună. Asta se va putea realiza numai dacă vor exista şi investitori, iar cei din administraţia comunei sunt dispuşi să facă chiar reduceri la plata taxelor locale, numai ca privaţii să deschidă afaceri în localitate. „Ca să creştem numărul populaţiei, o prevedere a mea e să creăm locuri de muncă, să atragem tineretul în localitate. Noi încercăm. Avem nişte promisiuni, sperăm să se materializeze în viitor. Investitorilor care vor să investească le oferim în primul rând sprijin, căile de comunicaţii fără niciun fel de restricţie şi luăm o hotărâre în consiliul local pentru ca impozitul să fie cât de cât accesibil în primii ani. Îi vom scuti parţial de plata impozitului”, a mai spus primarul.

La ora actuală, comuna Ciuperceni are în componenţă 8 sate care se întind pe o suprafaţă de peste 7 mii de hectare. Activităţile specifice zonei sunt agricultura şi creşterea animalelor.  

La Muşeteşti, aceeaşi situaţie

Şi comuna Muşeteşti se confruntă cu o scădere substanţială în rândul cetăţenilor. Aici, anual câteva zeci de persoane mor, iar naşteri sunt doar două-trei. Comuna mai numără puţin peste 1900 de cetăţeni.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: