Maidanezi morţi şi capete de vită aruncate la grămadă pe malul Jiului

Imagine macabră la marginea municipiului, chiar pe malul Jiului, lângă podul de la Turcineşti, acolo unde pescarii merg chiar şi în această perioadă să îşi încerce norocul. Câini morţi, oase şi piei de la vaci, în special, intestine „ambalate” în saci de rafie, precum şi crotalii aruncate la întâmplare, cam asta era imaginea pe care o putea vedea oricine ar fi trecut prin zonă.

Ion Cartianu, un pescar din cartierul Vădeni, a trecut luni pe acolo şi a rămas dezolat de ceea ce a putut descoperi. „Numai aici unde am vrut să dau la peşte am găsit vreo 15 câini morţi. Apoi am văzut nişte saci cu maţe ce pluteau la mal, iar pe mal, prin tufe, sunt tot felul de capete din astea de vită. Dacă era vară aici puţea de nu puteai respira. Noi plătim taxă ca să pescuim în ape curate şi nu mi se pare normal să avem parte de astfel de întâmplări. Eu, de altfel, nici nu am mai stat să dau cu băţul în baltă, mi-am adunat sculele şi am plecat acasă, iar pe drum am dat peste alţi câini morţi. Nu-mi dau seama cine putea face aşa ceva în ziua de Crăciun”, a spus pescarul amator.

Au murit de foame-

Poliţiştii locali au fost primii care au ajuns la faţa locului după descoperirea făcută de pescarul din Vădeni. Comandantul Poliţiei Locale, Ion Tudor, a confirmat existenţa cadavrelor de câini, subordonaţii săi numărând, pe întuneric, vreo 20, aşa, „la o primă vedere”. Angajaţi de la salubritate, dar şi inspectori de la Direcţia Sanitar Veterinară au venit luni noaptea în locaţia respectivă pentru a ridica animalele moarte şi, respectiv, probe. Doi câini morţi au ajuns la Direcţia Sanitar Veterinară, inspectorii revenind ieri dimineaţă în zonă pentru a studia locaţia pe lumină. Aşa au fost descoperite zeci de crotalii, unele aflate încă la urechile unor animale sacrificate, vite, în special. Resturile au fost aduse în saci de rafie şi aruncate pe Digul Jiului, printre câinii morţi fără nicio problemă. Pe malul râului se vedeau şi cranii mai vechi, similare celor din filmele de groază, nimeni neştiind de când se află oasele respective acolo, lângă ele existând crotalii aflate într-o evidentă stare de degradare, cifrele de pe ele fiind încă bine conservate. Primele rezultate de laborator efectuate de specialiştii DSV arată că niciunul dintre câinii morţi nu şi-a găsit sfârşitul prin împuşcare. „Putem spune categoric faptul că nu au fost împuşcaţi. Au, în schimb, un conţinut stomacal foarte mic. Este cel mai mic conţinut stomacal pe care l-am întâlnit noi de când facem astfel de autopsii pe animale. E posibil să fi murit prin înfometare, dar nu excludem, deşi nu avem analizele gata, să fi fost şi otrăviţi. Cadavrele erau împrăştiate pe o distanţă de vreo 500 de metri, în acelaşi loc, ceea ce ne face să credem că acei câini au fost aduşi aici şi aruncaţi. E posibil să fi fost otrăviţi înainte de a fi transportaţi, iar aici să fi murit. Au cel puţin 48 de ore de la producerea decesului, ceea ce înseamnă că în Ajunul Crăciunului au murit”, a menţionat şeful DSV Gorj, dr Ion Iliuţă.

VINOVAŢI

Acesta menţionează că, în privinţa crotaliilor, au fost deja identificaţi proprietarii unor animale, aceştia fiind localizaţi la Bolboşi, Ciuperceni, Prigoria şi Crasna. Este foarte posibil ca proprietarii respectivi să fi vândut animalele unor samsari şi să nu fi anunţat acest lucru autorităţilor, caz în care riscă amenzi de până la 2000 de lei.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: