Maioreanu despre colaborarea cu Securitatea: M-au obligat!

Social-democratul Andrei Maioreanu a explicat ieri cum a ajuns să semneze un angajament cu fosta Securitate, în anul 1987. Maioreanu a menţionat că a fost obligat să facă acest lucru deoarece existau presiuni foarte mari asupra familiei sale, dar nu a scris nicio notă informativă, iar CNSAS a stabilit că acesta nu este turnător al Securităţii.

Reporter: Domnul Maioreanu, cum a aţi ajuns să semnaţi acel angajament?

Andrei Maioreanu: Înainte vreau să spun că am curaj să privesc cu demnitate oamenii pentru că nu sunt vinovat de absolut nimic. Au fost presiuni fantastice asupra familiei mele pentru că aveam o mătuşă în Canada şi a trebuit să fac acest angajament.

Rep.: Documentul de la CNSAS arată că aţi scris şase materiale sub numele de Arthur. Cum aţi ales acest nume?

A.M.: Nu am dat nicio notă informativă. Nu a existat un material scris şi semnat de mine. A fost un simplu angajament şi atât. Şi v-am spus de ce, aveam o mătuşă în Canada. Eu am fost verificat încă din 2004, iar decizia CNSAS este clară. Am fost verificat în 2004 atunci când am candidat la Camera Deputaţilor, iar în 2006 chiar am fost solicitat să-mi dau un punct de vedere.

Rep.: Cine este ofiţerul care v-a abordat?

A.M.: Repet, au fost presiuni foarte mari, casa noastră a fost percheziţionată. Un individ, maior Călugăriţa, se învârtea în jurul casei noastre. Maiorul acesta voia să mă introducă în lumea acesta. 

Rep.: Apariţia acestui document are legătură că candidatura dvs. la Consiliul de Supraveghere al CEO?

A.M.: Nu vreau să fac conexiuni. Eu îmi văd de treaba mea, nu am nimic de ascuns. Probabil acesta este un fel de a face campanie electorală. 

A consemnat Maria BÎRCU

INFORMĂRI

 „Din oraşul Târgu-Jiu cunosc următoarele persoane despre care pot da relaţii: P.D. are o rudă în străinătate R.F.G. – Austria, L.A are relaţii cu cetăţenii străini, L.C. are unchi stabilit în R.F.G.”.

„De mai multe ori am vizitat pe A.L. Nu am sesizat la acesta probleme de natură politică sau unele idei aventuriste, în schimb, pot să vă informez în rândul tinerilor, întrucât obişnuieşte să frecventeze zona centrală, unde intră în contact cu fel de fel de indivizi”.

„Sursa vă informează că la nr. 72-74, pe strada 14 Octombrie, casă naţionalizată, numita Ş, în anul 1988, respectiv până în luna iulie a fost vizitată de o mătuşă a sa din Austria. Ca pregătire este mediocră, nu a făcut niciun fel de discuţii referitor la viaţa din Occident, doar că mătuşa sa a plecat din Bucureşti acum 7-8 ani şi are o situaţie destul de bună în străinătate”.

Sursa: Gorj-Domino

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: