Mall-ul Mântuirii Neamului

Noile detalii legate de Catedrala Mântuirii Neamului îți taie răsuflarea. Și nu încântarea e cea care-ți provoacă pierderea temporară a suflului. Ci faptul că spiritul lui Ceaușescu pare să fi reînviat taman în prelații care se presupune c-ar fi trebuit să fie afectați de megalomania fostului dictator, pe vremea când se dărâmau biserici frumoase ca să se construiască monștri de beton. Catedrala Mântuirii Neamului se va întinde pe 120 de hectare, va avea o parcare subterană cu 250 de locuri, 12 lifturi, mai multe magazine și restaurante și un mini-hotel amenajat în interior. Va costa mai mult decât au costat laolaltă cele mai scumpe (și mai mari) trei mall-uri construite în România. Chiar așa, iată o comparație nimerită: mall-ul. Avem restaurante, avem parcare subterană, avem lifturi, avem ditamai hărăgaia. Ce îi mai costă să pună și un multiplex înăuntru? Măcar cinci săli de cinematograf cred că ar deturna definitiv atenția cocalarilor și pițipoancelor care s-ar întoarce de la cumpărături la cele sfinte. În fond, cocalarii și pițipoancele, cu creierele lor simple și logica precară, sunt înclinați către religie. V-ați uitat vreodată ce zace la gâtul lor? Cruci imense, aproape la fel de mari ca acelea care vor trona pe mall-ul lui Dumnezeu.

Mall care, apropo, ca să fie treaba treabă, se va înălța semeț pe Dealul Mitropoliei, la doi pași de cealaltă construcție imbecil de mare din București – Casa Poporului. Ne plângem de ani de zile că acea Casă a Poporului nu ne (mai) reprezintă. E abominabilă, e jenantă, iar relativul succes de care se bucură în ochii străinilor nu ar trebui să ne consoleze, așa cum se întâmplă la momentul actual, ci să ne crească rușinea. Asimilarea românilor cu visul bolnav al unui analfabet ajuns să conducă o țară cu mână de fier este cel puțin jignitoare. Și fiți siguri că această asimilare există în mintea fiecărui străin care vizitează megalitul.

Iar turistul străin amator de orori ale totalitarismului va avea de ce să se bucure. Va bifa două obiective majore în aceeași călătorie cu metroul. Un nou munte de prost-gust va fi construit vizavi de cel pe care-l cunoșteam. Un elogiu adus simplității, modestiei și cumpătării propovăduite în Biblie. Un monument de tupeu și nesimțire făcut de preoții români după chipul și asemănarea lor. Nici măcar nu ne mai gândim că se cheltuiesc atâția bani cu asta. Ne gândim doar pe cine reprezintă uriașa construcție mustind de opulență? Prin tradiție, românii credincioși sunt săraci și umili. Cu câtă smerenie vor urca cirezile de babe cu cele douăsprezece lifturi în sus, la ceruri, întru cele sfinte?

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: