Manager: CE Oltenia are „costuri enorme“ cu munca vie

Complexul Energetic Oltenia are „costuri enorme“ cu munca vie din minerit şi nu are bani de aruncat, sunt cele două mesaje ale directorului general al companiei Laurenţiu Ciurel. Acesta face aceste declaraţii în contextul în care se discută despre demararea negocierilor drepturilor salariale ale celor 19 mii de angajaţi ai companiei.

Complexul Energetic Oltenia are probleme financiare după ce a plătit 250 de milioane de lei pentru certificatele carbon. Prin cumpărarea certificatelor carbon CE Oltenia plăteşte poluarea. Termocentralele din Oltenia sunt în fiecare top al marilor poluatori din cauza lipsei investiţiilor şi blocurilor energetice vechi de zeci de ani. „Este un moment puţin mai nefavorabil datorită faptului că am achitat o tranşă foarte mare de bani pentru achiziţionarea certificatelor de bioxid de carbon. De la începutul anului am dat 250 de milioane de lei, adică 2500 de miliarde de lei vechi. Nu cred că există firmă, nu în ţară, în lume, care să suporte genul acesta de plăţi aşa uşor. Aproape 80 de milioane de dolari. Avem împrumuturi la bănci şi numai în luna mai am achitat 10 milioane de euro la bănci“, a explicat Laurenţiu Ciurel greutăţile prin care trece compania.

Greu cu vânzarea

Chiar şi aşa, adaugă Ciurel, compania are bani, dar nu are bani de aruncat. „Nu se poate spune că nu are bani, dar nici că stăm bine. În nici un caz nu stăm bine, am explicat partenerilor din sindicat, suntem într-un echilibru care poate deveni instabil dacă nu avem grijă şi nu monitorizăm cheltuielile. Sigur că nu avem bani. Compania nu are bani de aruncat“, a explicat acesta. Bani de aruncat pe salarii nu sunt. „Cheltuielile cu munca vie sunt 52% în zona minieră, ceea ce este enorm. Şi asta datorită faptului că producem o marfă care nu mai are aşa mare căutare, în sistemul energetic e o concurenţă acerbă“, a mai precizat acesta la Radio Infinit. „Pe piaţă intră numai cei performanţi, cei care pot să demonstreze că au costuri mici“, a mai spus acesta. Înaintea CE Oltenia, după costuri, sunt Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, dar şi energia verde care este puternic subvenţionată. O altă problemă este consumul scăzut pentru câtă energie e disponibilă în piaţă.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: