Marciuc: S-a vrut să punem în pericol sistemul energetic naţional

Adrian Marciuc, vicepreşedintele Federaţiei Univers, a spus într-un interviu la Tele 3 că protestele care au fost săptămâna trecută în unele cariere miniere au avut în spate oameni din afara companiei, care au urmărit destabilizarea sistemului energetic naţional. Marciuc a intervenit în emisiune pentru a comenta pe marginea subiectului legat de inspectorii sociali.

 Reporter: Cum vedeţi protestul salariaţilor împotriva funcţiilor de inspector social pe care sunt încadraţi liderii de sindicat?

Adrian Marciuc: Inspectorii sociali au fost inventaţi acum 10-15 ani, s-a renunţat pe timpul domnului Ciurel, am fost trecuţi pe nişte funcţii conform pregătirii profesionale, au fost şi nişte procese pe care unii le-au câştigat. Eu am hotărâre definitivă şi irevocabilă pe această funcţie, dar am renunţat atunci, având în vedere situaţia creată. Am fost încadrat conform pregătirii mele pe clasa 53, clasă maximă de inginer. Am pierdut două mii şi ceva de lei la salariu, asta a fost.

 Rep.: Şi cum aţi redevenit inspector social?

A.M.: Domnul Boza a venit acum 5-6 luni că are nevoie de noi, nu ne-am dus noi, el ne-a chemat. A spus că vrea să facă un departament de inspectori sociali sau cum vreţi voi să le spuneţi, să fim în zonă. Oricum, tot noi suntem în zonă, nu este altcineva. Că mi se spune inginer, că mi se spune inspector social e acelaşi lucru. S-au creat pe perioadă determinată, din trei în trei luni, şi acum actul adiţional este până pe 30 aprilie sau cam aşa ceva. Nu este nicio problemă cu aceste funcţii.

Rep.: Se vehiculează că aveţi salarii foarte mari.

A.M.: Nu avem două salarii, nu există clasa 58. Niciun inspector social nu are clasa 58. Eu am fost negociat cu clasa 54 şi am cinci mii o sută şi ceva pe grilă. Să terminăm odată cu ce scrie presa, că avem 110 milioane. Nu este adevărat.

Rep.: Clasa 54a înseamnă 5.499.

A.M.: Da. Un şef de sector are clasa 48 şi va lua acum două clase, vor ajunge la 50, cu duble, cu ce au, o să avem acelaşi salariu. Ăsta e nivelul la care suntem, nu nivel de director.

Rep.: Cum vedeţi această solicitare, de desfiinţare a acestor posturi?

A.M.: Dacă domnul Berca a făcut un marş de 40 de kilometri ca să nu mai fie inspectori sociali, foarte bine, mă duc la domnul Boza să negociez să fiu înapoi inginer. Dacă mă lăsaţi, o să spun şi dedesubturile acestui marş.

Rep.: Care sunt aceste dedesubturi?

A.M.: În acest marş există multe... nu se poate ca eu cu echipa mea, domnul Boza cu cei din administraţie, ne-am ţinut după ei zece kilometri, până la Strâmba, şi nu au vrut să oprească să stăm de vorbă. Domnul Boza s-a umilit în faţa lor, pentru că ei nu voiau să oprească să discute. Ziceau: ne ducem la Târgu Jiu. Le spunea domnul Boza: domnilor, la Târgu Jiu tot cu mine discutaţi. Au vrut să meargă la Târgu Jiu.

 Rep.: Credeţi că protestul nu a fost justificat?

A.M.: Nu s-a venit la Târgu Jiu decât cu desfiinţarea funcţiilor de inspector social. Au uitat de noroaie, de role, de alte probleme. Nu e nicio problemă, le desfiinţăm. Ne ducem pe alte posturi. S-a vrut să se dea în liderii de sindicate mari. Se vrea să ne dărâmăm din interior. Aici sunt interese foarte mari. E greu în carieră, ştim toţi, dar hai să discutăm să rezolvăm problemele.

Rep.: Nu ne-aţi spus care au fost interesele din spatele protestului.

A.M.: Nu pot să le spun în direct. Până la urmă o să se afle, a fost o întreagă încrengătură. Cu Motru, Jilţ, s-a vrut destabilizare la nivel înalt, să punem în pericol sistemul energetic naţional. Să ştiţi că sunt foarte multe chestii. Cred că ar trebui întrebat cum s-a plecat, dar nu vreau să vorbesc eu aici.

Vizualizări: 2,756

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: