Manager Mariana Ghițulescu

Mai mulți actori tineri, cunoscuți de publicul din Targu Jiu, urmează să părăsească Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” deoarece contractele nu le vor mai fi prelungite după 31 octombrie, după cum lasă să se înțeleagă directorul Mariana Ghițulescu. La ”Elvira Godeanu” au fost aduse deja două actrițe de la alte teatre, care au și fost distribuite în piese, iar alți actori stau pe tușă. 


De ce?


Pentru că managerul Mariana Ghițulescu vrea să dărâme teatrul pentru a face altul, după placul ei, cu actorii pe care-i vrea.  

La teatrul din Târgu Jiu, numele directorului, Mariana Ghițulescu, apare pe afișul pieselor care sunt puse în scenă la ”Elvira Godeanu”.

Am mai întrebat în stânga și-n dreapta și am aflat că la alții nu se practică să fie menționat managerul pe afiș. Care este contribuția acesteia? Că ocupă biroul de director? Că a venit aici?

La alte teatre, directorul, dacă e actor, joacă. Și așa ajunge pe afiș.

La noi însă, directorul Mariana Ghițulescu pare să fie regizor sau ventriloc, depinde de situație. Ea decide cine joacă și cine nu mai joacă în piese. Ea anunță rezultatul castingului. Sau că nu mai e nevoie de casting. Cine pleacă și cine vine. Nu contează de ce pleacă cine pleacă sau de ce trebuie să vină cine vine. Cine nu pleacă e făcut să plece. Și așa ajunge pe afiș.


Sunt sigură că Mariana Ghițulescu nu vrea să fie reținută ca o unealtă ori că a luat cele mai proaste decizii.

Eu cred că ea vrea să fie reținută de oameni pentru o muncă în teatru, pentru rezultate, dovadă că se atașează de munca actorilor de la teatru. Când apare pe afiș probabil că i se pare normal, considerând ea i-a ales să facă parte din acea piesă. Nu ar fi existat piesa dacă ea nu ar fi vrut să existe. Și deci, numele ei trebuie să fie menționat. 


Cine știe, poate în timp, numele teatrului, Elvira Godeanu, devine învechit.


Eu cred că Mariana Ghițulescu este o actriță bună, așa mi-o amintesc de pe vremea când juca pe scena teatrului. Tot ea a deschis în Târgu Jiu probabil prima școală de teatru, acum mulți ani, dovadă că este interesată să promoveze această artă de la vârste fragede.

Mai cred că Mariana Ghițulescu nu vrea să fie ținută minte ca fiind cea care a dat la o parte toți actorii tineri din teatru, cei care i-au făcut pe mulți adolescenți din Târgu Jiu să urmeze o carieră în teatru, film, regie, doar pentru că așa a vrut ea. Pentru că nu a dorit să construiască pe fundația existentă și să vadă ceva bun în fiecare om. 

Acum este în plin proces de destrămare. Unii vor spune că face ”curățenie”, însă de aici se vede tot mai multă murdărie.


Când liceeni din Târgu Jiu i-au văzut pe scenă pe Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Vlad Fiu, Ana Negrescu, Iulian Marinescu, Oana Marinescu, Tedi Popescu, Adelina Puzdrea, Gia Enache, Andreea Chirițescu ori pe Adi Olteanu au simțit că pot să îndrăznească să se viseze actori. Că vor putea fi pe scenă. Iar ei, actorii, au devenit mai buni și au muncit mai mult, datorită încrederii pe care au primit-o. Unor copii li s-a permis să crească profesional și personal pe scenă, în văzul comunității. Și pentru asta au primit multe aplauze.  Așa a devenit teatrul, față de alte instituții de cultură, un loc pentru toți, unde poți intra fără să te simți stingher și că nu e locul tău acolo dacă nu ai citit înainte cartea după care se face o piesă... Teatrul a devenit accesibil.


Niciun atelier de teatru, nicio școală de teatru, nicio altă activitate cu care se laudă teatrul nu-i va convinge pe tinerii din oraș că pot fi pe scenă dacă nu vor vedea acolo tineri așa ca ei. Scriu rândurile acestea cu mare recunoștință și apreciere pentru actorii mai înaintați în vârstă. Împreună, cei la început de drum și cei cu experiență, fac o echipă fantastică.


Este loc de mai bine? Sigur da! Dar cum faci să fie mai bine? Zdrobind în cale?

Eu nu cred că Mariana Ghițulescu vrea să fie amintită ca fiind directorul incapabil să coaguleze echipe, directorul care pune capăt carierei unui actor, directorul în mandatul căruia pleacă peste 20 de persoane din instituție. Mai cred că Mariana Ghițulescu s-a întors acasă, în Târgu Jiu, după mulți ani ca să se bucure și să fructifice șansa pe care a primit-o, de a da ceva comunității. Ceva bun! Și pentru asta are nevoie de tot ajutorul pe care-l poate primi, și mai ales de avântul și entuziasmul tinerilor actori. 

Vizualizări: 12,615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: