Manele și sfinți

Vorbeam despre radiourile românești într-o postare plină de obidă de pe Facebook. În afară de Cultural și Muzical, nimic ascultabil în toată țara asta superbă. În peregrinările mele prin ea (prin țară), am făcut deja o hartă a radiourilor locale și am sesizat că în Ardeal sunt cele mai multe posturi de manele din țară, semn că civilizația cu care se laudă e predominantă, într-adevăr, în zonă, doar că a venit mai mult dinspre sud-est decât dinspre nord-vest. Desigur, Târgu Jiul ține ștacheta sus pentru Oltenia și vine cu Accentul, un post pe care noaptea am prins cele mai amuzante emisiuni cu manele pe care mi-a fost dat să le aud. Nu că aș asculta des. Nu credeam că există așa ceva, dar iată. Să asculți emisiunea de dedicații cu manele de pe Accent e ca și când te-ai uita la Animal Planet. Un ecosistem fabulos format din viețuitoare despre care nu știai nimic, dar le analizezi curios, ca și când ai împunge cu degetul un extraterestru micuț și gras.

Într-un drum până la Craiova, ieri, am auzit de cel puțin cinci ori (în trei ore) melodia aia cu ”What can I do-do-do / În mintea mea ești tu-tu-tu / Whaaaat can I dododododododododo / ... / Ioooaaa, iooo-o-oaoaaaaoaoaoa / ș.a.m.d.”. O știți, nu? Imposibil să n-o fi auzit măcar o dată, când erați într-un hypermarket sau pe terasă. Se tânguie fata aia mai rău decât în cea mai tânguitoare manea pe care am auzit-o. Rezultatul? E pe toate radiourile. Foarte bine primită, iar faptul că e o manea undercover este cu siguranță un plus. Pentru că asta suntem. O țară de maneliști în faza de negare. Strâmbăm din nas până facem riduri și pe ceafă când auzim manele, dar orice manea deghizată într-o melodie rock (vă amintiți ”Ploaia” de la Cargo?) sau într-una rap (ca asta), ne cucerește pe loc. Cât de ipocriți putem fi? Era retorică, nu răspundeți.

Îi prefer oricând pe țărănușii sinceri care sună noaptea să dedice manele dintre cele mai sofisticate pe Accent. Măcar ăia sunt ceea ce par. Cât despre voi, ceilalți, ăia care chiar nu suportați manelele, nici în forma lor directă, nici în aceea acoperită, vouă vă recomand posturile bulgărești și sârbești. Nu știu cum naiba se face, dar acolo chiar găsești radiouri care dau muzică. Și nu-mi spuneți de Rock FM, care are aceleași 100 de balade rock obosite și supercunoscute, că o să vă zic poanta aia veche: -Asculți Rock FM?; -L-am ascultat deja.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: