Manţog: PP-DD a bătut PD-L la el acasă, în zonele miniere

Ionel Manţog a dat ieri un interviu  la Radio Infinit în care a făcut o radiografie a rezultatelor de la alegerile locale. Manţog a vorbit despre motivele pentru care unele partide au avut rezultate sub aşteptările unor politicieni care visau cu ochii deschişi.

Reporter: Cum comentaţi rezultatul acestor alegeri- Este ceva ce v-a surprins?

Ionel Manţog: Spre deosebire de mulţi politicieni, care uită ce au spus cu mult timp în urmă, eu când afirm un lucru mă gândesc că peste un timp cine va avea curiozitatea să se raporteze la ceea ce am spus, drept pentru care reamintesc câteva din declaraţiile făcute cu mult timp înainte de campanie. Am declarat la o săptămână după înfiinţarea USL că la vremea respectivă singurul lucru bun pe care-l făcuseră era constituirea acestei alianţe. Am declarat înainte de locale că PD-L nu va mai lua acelaşi număr de primari şi nu va mai avea rezultatele pe care le-a avut. Am afirmat că PP-DD va intra în Consiliul Judeţean, iar UNPR nu va intra, după cum am afirmat şi că PRM nu va intra în Consiliul Judeţean. I-am spus domnului Marius Vlaicu (n.r. prim-vicepreşedinte UNPR) şi de ce nu va intra în CJ şi dacă ţinea cont de ce i-am spus intra. Acolo unde UNPR s-a organizat a scos primar, împotriva unui vot politic ce nu era foarte favorabil. Pentru mine nu există surprize la aceste alegeri. Surprinşi sunt doar cei care se îmbătau cu apă rece, că pot lua nu ştiu câţi primari...

Am mai afirmat şi sunt curios să văd acest lucru, că USL nu va obţine rezultatul obţinut de cele trei partide separat. Ar trebui să comparăm suma voturilor politice, votul politic este cel pentru Consiliul Judeţean, în 2008, când PSD, PC şi PNL însumat înseamnă 60,67%, iar acum are un vot politic de 58,8% la sută. Deci suma tuturor partidelor din <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2008 a fost mai mare. Poate vor avea mai mulţi consilieri în consiliile locale, dar diferenţa va fi nesemnificativă.

Reporter: PP-DD a bătut PDL în Târgu Jiu şi Motru.

I.M.: Cu mai puţin de o lună înainte de alegeri, PP-DD era un partid dezorganizat. A fost schimbat preşedintele şi noua echipă a reuşit să depună liste complete aproape în tot judeţul. Este adevărat că au venit oameni greu verificabili, dar fiind perioada aceasta scurtă... În campania electorală, PP-DD a lucrat foarte bine în Târgu Jiu, a lansat câteva idei valoroase şi care trebuie dezbătute în continuare.

La Târgu Jiu, PP-DD a bătut PD-L cu 3 procente,  Prunariu l-a bătut pe Ruşeţ cu 5 procente, iar Pecingină l-a bătut pe Berca tot cu câteva procente, ceea ce este semnificativ. În al doilea municipiu, PP-DD a bătut PD-L şi la Consiliu Local, la preşedinte de consiliu judeţean şi la Consiliul Judeţean. Deci, PP-DD a bătut PD-L la el acasă. Ruşeţ e din Motru, Militaru e din Motru.

Este adevărat că PD-L vine peste PP-DD la nivel de judeţ, dar asta se datorează exclusiv muncii pe care au făcut-o candidaţii la primar de pe zonele în care organizaţia judeţeană a avut o contribuţie minoră la campanie, nu a oferit un ajutor major. PD-L, şi o spun deschis şi să nu uite, datorează rezultatul relativ onest faţă de rezultatul pe ţară, faptului că Manţog a înţeles să fie corect cu PD-L şi nu s-a amestecat în transferul de consilieri, de oameni, de primari. Manţog a fost de-o corectitudine scrupuloasă cu PD-L şi Ruşeţ pentru că am vrut să marchez diferenţa dintre mine şi alţii. Şi, doi la mână, PD-L datorează rezultatul relativ onest lui Cosmin Popescu.

Rep.: De ce lui Cosmin Popescu?

I.M.: A sprijinit toţi primarii şi candidaţii pe zona colegiului lui, dar şi din zona minieră. A muncit cu ei, i-a ajutat cu sfaturi, proiecte şi chiar cu bani din buzunar, cu cât a avut.

Fiţi oneşti şi recunoaşteţi lucrul acesta, pentru că, dacă nu, la momentul respectiv o să spun eu pe cine şi cu cât a ajutat. Cosmin Popescu a făcut-o din onestitate pentru că în ultimul an PD-L nu a fost prieten cu Cosmin Popescu. PD-L ar trebui să-i fie recunoscător pentru cât a muncit.

Rep.: Există posibilitatea să reveniţi în PDL?

Nu mi-am dat demisia din PD-L. M-am autosuspendat şi această autosuspendare a fost efectivă. Până în pragul campaniei am spus că rămân disponibil pentru orice fel de sprijin dacă acesta va fi cerut. La începutul campaniei am spus că oferta de sprijin devenise inutilă, expirată, pentru că nu se mai putea îndrepta mare lucru.

Am spus că cineva, nu ştiu cine – Dumnezeu să aibă grijă de ei – a ţinut să mă lupt cu un dosar penal. Nu voi lua nicio decizie decât după hotărârea definitivă. Dar, ar trebui să se întâmple multe lucruri ca să regăsesc pasiunea, interesul, arderea internă necesară reintrării în politică. Pentru mine cariera politică nu a fost un obiectiv. De altfel, implicarea mea în politică a fost relativ scurtă. Am marcat mediul politic prin altceva decât longevitatea parcursului politic.

Rep: Nici USL nu a luat scorul scontat. Cel puţin la Consiliul Judeţean…

I.M.: Am spus de la început că unirea celor trei partide nu înseamnă că tot electoratul va vota această construcţie. În special peneliştii, care nu se împacă cu uniunea asta, dar şi cei care au înţeles că România are nevoie de o a treia cale.

Rep Gheorghe Pecingină a ieşit pe locul al doilea, după Cârcimaru. Ce viitor politic îi anticipaţi?

I.M.: Are un rezultat foarte bun. PP-DD are trei consilieri locali. Din punctul de vedere al votului, nu poate să facă ceva în consiliu. Domnul Pecingină trebuie să demonstreze că în capul şi inima lui, precum şi ale celor doi consilieri locali, există mai multă minte, mai mult patriotism, mai multă preocupare pentru interesul general, mai multă corectitudine pentru banul public decât există în capul celor 16 consilieri ai USL. Ceea ce trebuie să facă dl. Pecingină e să nu se amestece în ciorba rechinilor pentru a-şi construi o carieră politică. Dacă nu, va face cum a făcut Daviţoiu în Consiliul Local. Se ducea înainte de şedinţă la Cârciumaru şi întreba cum trebuie să voteze.   

Rep.: Dacă PP-DD se dezumflă?

I.M.: Nu contează. Important e să nu părăsească el PP-DD. Dacă PP-DD se desfiinţează, se poate îndrepta spre alt partid, lumea nu-l va percepe ca traseist. Pecingină trebuie să se construiască drept un interlocutor valabil al opoziţiei publice în condiţii de corectitudine faţă de partidul care i-a oferit această şansă.

Rep.: Ce credeţi despre scorul bun al PNL?

I.M.: Înainte de alegeri, când s-au stabilit unde pun candidaţi cei de la USL, PSD a fost obligat să-şi asume 35 de comune unde avea deja primari plus cinci comune unde avea interese. PNL şi-a asumat 30 de localităţi din care în 15 avea primari. Deci, PSD putea să adauge maxim 5 primari, iar PNL maxim 15. PNL a fost avantajat de această distribuţie, de năduful revărsat de alegători asupra PD-L, dar şi de greşelile strategice şi tactice ale conducerii judeţene a PD-L.

Rep.: Cum vedeţi rezultatul luptei din toamnă?

Situaţia pentru la toamnă este mult mai complicată. Prima întrebare este dacă legea cu privire la alegerile parlamentare va rămâne în forma actuală sau va fi modificată, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Dacă va rămâne aşa, cine ia majoritate este declarat câştigător, cu actualul sistem de lucru şi actuala conducere implicată în campanie, Cilibiu şi care mai sunt pe acolo, scorul va fi 8 la 0.

Rep.: Cum adică opt la 0?

I.M.:  Adică opt mandate va avea USL, să lămurim că nu zică cineva că nu a auzit. Întrebarea este dacă se modifică ceva în modul de lucru la PD-L, se schimbă echipa sau mai ştiu eu, pe de o parte, şi pe de altă parte să nu se neglijeze cooperarea cu alte partide, în afară de USL. Pot exista şanse, dacă se concentrează pe unul sau două colegii maxim, să obţină ceva. Dacă legea nu rămâne în forma asta, şi lucrăm pe legea din 2008, cine ia 50 la sută merge automat, cine nu, merge la redistribuire, există şanse bune până la toamnă să se lucreze două colegii, astfel ca să nu obţină 50 la sută USL pe ele şi pe redistribuire să se obţină două mandate.

Eu cred că USL va rămâne unită şi la alegerile prezidenţiale, astfel că, cine vrea să participe la alegerile din toamnă să înceapă lucrul de mâine, ţinând seama de datele de mai sus.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: