Marciuc: Se preconizează 2000 de disponibilizări la CEO

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, a vorbit miercuri la Radio Infinit despre disponibilizările care sunt vehiculate la Complexul Energetic Oltenia. Marciuc spune că, deşi nu este nimic oficial, se discută despre 2000 de concedieri, dar şi despre închiderea unor cariere miniere şi a unor grupuri energetice. Sindicalistul a spus că sindicatele din Federația Univers sunt de acord doar cu condiţia ca salariaţii să beneficieze de venit de completare. 

 Reporter: Cum se vede situația CE Oltenia din punctul dvs. de vedere?

Adrian Marciuc: Eu spun că trebuie să ne așteptăm la ce e mai rău. După părerea mea, și această amânare a mutării sediului la București ne dă de gândit. Putea să fie un vot împotriva mutării sediului. Părerea mea este că, în principiu, acum prima bătălie a fost câștigată de gorjeni, inclusiv de sindicate și tot de factorul administrativ și politic, dar cred că bătălia finală o vom pierde. Nu vreau să aduc acuze nimănui. Am înțeles că vor să mute și sediul Diviziei Energetice la Craiova, deci Gorjul va rămâne cu un sediu al diviziei, doar pe producție, și, automat, pe minerit. Vă dați seama că este foarte greu să pierdem sediul, să se ducă la București.

 Rep.: Vă așteptați să aibă loc disponibilizări anul acesta? 

A.M.: Ne așteptăm, sigur. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar pe surse se preconizează cam 2000 de disponibilizări, se prognozează închiderea carierei Husnicioara. Pe programul de 3-4 ani care trebuie prezentat la minister am înțeles că se va închide un grup la Craiova, un grup la Turceni, inclusiv cariera Lupoaia este trecută pe acest program, care, nouă nu ni se prezintă. Nouă ni se prezintă doar programul pe anul acesta.

 Rep.: În condițiile acestea, care va fi poziția Federației Univers față de disponibilizările colective?

A.M.: Federația Univers nu va fi de acord cu aceste disponibilizări. Va fi de acord, în principiu, cu un program de 2 ani cu venit de completare, în rest nu suntem de acord. Toate sindicatele din Federația Univers am luat decizia să nu fim de acord cu acest program care, se pare, va fi prezentat înaintea datei de 10 martie, având în vedere că vor cu 10 iunie să se aplice acest program.

Vizualizări: 1,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: