Liderul FNME vorbeşte de o înţelegere SMEO - Ciobotărică

Liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, crede că înfiinţarea celor două sucursale miniere, Motru-Jilţ şi Roşia-Rovinari, este o decizie bună. Pârvulescu este de părere că această măsură trebuia luată mai demult şi că nu trebuia să se ajungă ca la sediul central al CE Oltenia să lucreze sute de persoane. "Să nu uităm că dispare sucursala cea mare de sus, care este o struţo-cămilă, şi sucursală, şi divizie", a spus sindicalistul. Mai mult, Pîrvulescu a spus și opinia sa legată de mitingul organizat de PSD împotriva mutării sediului companiei la București.

 

Reporter: Cum vedeți varianta aceasta cu două sucursale? 

Dumitru Pârvulescu: Trebuia făcută mai demult, pentru că, din păcate, în ultimii ani, în loc să se ducă activitatea către producţie, s-a concentrat în Târgu Jiu, în sutele de locuri de muncă de aici, asta au făcut de când cu mutarea sediului în Târgu Jiu. Este o variantă exact ca şi în energie. În energie sunt sucursale de la început, așa trebuia făcut și aici. Și sus, la nivel de decizie, de CEO, să fie maximum 100 de oameni, cum a fost la început, când erau 80-90 în aparatul central, nu 500 câți sunt acum. Oricum, de redus se va reduce numărul de posturi de conducere, chiar dacă aparent apar cele două sucursale, dar să nu uităm că dispare sucursala cea mare de sus, care este o struţo-cămilă, şi sucursală, şi divizie. E un lucru bun, pentru că e mai ușor de controlat.

Rep.: Legat de programul de şomaj tehnic, ce părere aveți?

D.P.: Din păcate se apelează la aceleaşi forme ca şi înainte. Acum e şi o chestiune obiectivă, a început primăvara prea repede. Pe noi, cei cu energia pe bază de cărbune, ne avantajează numai situaţiile extreme, ori când e foarte frig, ori când e foarte cald. Mă aşteptam ca Guvernul acesta să se mişte, e tehnocrat, să facă programe, să vedem ce au de gând cu ţara asta, inclusiv cu domeniul acesta energetic. Până acum, nimic concret.

Rep.: Aveţi vreo informaţie legată de cine vor şefii carierelor miniere?

D.P.: Nu, în afară de cei de la sucursale nu ştiu nimic. Sunt jocuri de culise cu PSD, cu mitingul, să-şi impună oamenii, că de asta fac, nu din altă cauză. Dar ce, credeţi că fac miting la modul gratuit? Că îi interesează foarte mult soarta CEO? Până la urmă, dacă îi interesa soarta CEO, luau atitudine când CEO se ducea în cap în anii trecut. Îl luau pe Ponta şi îi spuneau că ne trebuie legislaţie. Nu vedeţi că sunt nişte ipocriţi toţi? Chiar se auzise că o să fie Daviţoiu la sucursala Rovinari. S-ar putea Daviţoiu să fi fost o condiţie pentru care cei de la SMEO au ieşit din greva foamei. Știţi bine, cât a stat Davițoiu la Rovinari a cam pus la muncă şi pe Căldăruşe, şi pe Bălăceanu. Nu prea le convenea să vină unul din acesta care pune pe cei gură-cască la muncă.

Rep.: De asta credeţi că au protestat cei de la SMEO?

D.P.: Nu că de asta au protestat, dar s-ar putea ca motivul pentru care au întrerupt greva să fi fost o înţelegere cu Ciobotărică să nu îl pună pe Daviţoiu la Rovinari, pentru că altfel nu văd de ce nu l-ar fi pus atâta timp cât, dacă îl comparăm cu toţi cei de acolo, a avut o perioadă foarte mare funcţia de director şi a avut şi rezultate. Și nu e băgat nici politicul. Chiar dacă fratele său e la Mişcarea Populară, nu are legătură, sau cu PNL sau cu PSD.

Vizualizări: 1,457

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: