Marga se... pe politica noastră externă !

Pe zi ce trece, ministrul de externe Marga începe să se autodefinească pe post de bombă atomică pentru politica externă a României. Declaraţiile şocante ale sale făcute în Israel despre intenţia noastră de a retrage ambasadorul de la Damasc şi de a-l declara «persona non grata» pe cel sirian de la Bucureşti pur şi simplu au uimit pe toată lumea. Ministrul Marga şi-a permis să facă declaraţii de o gravitate de neînchipuit fără a ţine cont nici de uzanţele diplomatice şi nici de discreţia obligatorie în astfel de situaţii, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca si-a depăşit competenţele. Nu este treaba ministrului de externe să stabilească dacă România retrage un ambasador sau declară un altul persona non grata. Ministrul poate să sugereze preşedintelui căile diplomatice avantajoase ţării noastre, dar în nici un caz nu poate să meargă la televizor sau în altă ţară străină şi să vorbească gura fără el fără nici cea mai mică intenţie de a-şi conecta limba la creier.

O decizie pe care a anunţat-o Marga în gura mare nu se poate lua aşa repede, chiar dacă alte ţări europene au făcut-o deja, pentru simplu motiv că niciuna dintre cele care au tranşat problema nu are atâţia cetăţeni în Siria. Marga, prin tot ce a făcut, a pus în pericol nu numai corpul diplomatic care lucrează la Damasc, dar şi vieţile a mii de români, care fie sunt căsătoriţi acolo, fie lucrează de mai mulţi ani în virtutea unor contracte comerciale perpetuate de pe vremea lui Ceauşescu. Ruperea relaţiilor diplomatice cu Siria este mult mai complicată pentru noi decât pentru alte ţări, iar mimetismul nu ne foloseşte la nimic.

Marga însuşi, prin declaraţiile ulterioare, a recunoscut că decizia retragerii diplomaţilor este atributul preşedintelui şi acum nu ştiu de ce s-a grăbit să dea din casă, adică să spună public ce a sugerat ministerul pe care din nefericire îl păstoreşte, că de condus nu poate fi vorba. Cred că cea mai mare spaimă a diplomaţilor din Ministerul de externe nu o constituie  potenţialii duşmani ai României, cât ministrul din capul trebii, care cum află ceva de la funcţionarii ministerului se grăbeşte să toarne pe ecranele televiziunilor lui Voiculescu.

Ministeriatul lui Marga la externe face mai mult rău României decât oricare alt minister. Marga trebuie să fie forţat să gândească în folosul ţării şi nu în cel al lui Voiculescu, care nu poate scăpa de obsesia de a-l minimaliza pe preşedintele Băsescu sau de a-l suspenda. Dacă declaraţiile celorlalţi miniştri ai guvernului Ponta pot fi înţelese ca fiind unele de campanie electorală, campanie în care vom sta din păcate până la toamnă, declaraţiile ministrului de externe se aud în toate cancelariile europene şi nu numai. Marga trebuie oprit într-un fel sau altul de a mai exersa imbecilitatea cu preţul intrării României în clenciuri internaţionale, în urma cărora vom plăti cu vârf şi îndesat. Să-i ia cineva bătrânului pistolul cu apă, pentru că altfel ne stropeşte pe toţi şi o să puţim de aici în colo multă vreme, chiar şi când o să ne dăm cu odicolon.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: