Maria Corlan Mischie realizează sorcove din crenguţe de brad

Maria Corlan Mischie, instructorul de datini și obiceiuri populare la secția din Tismana a Școlii Populare de Artă, îi învață pe tinerii din satul Sohodol cum să confecționeze sorcove din crenguțe de brad. În acest fel solista de muzică populară, ce conduce Ansamblul Tisa din Tismana, vrea să reactualizeze un obicei din bătrâni, care s-a pierdut o dată cu trecerea timpului.

Exact ca în copilăria sa, Maria Corlan Mischie îi învață pe tinerii din satul Sohodol cum să realizeze sorcove din crenguțe de brad și de măr dulce. ”Sorcova este un obicei pe care dorim să îl reactualizăm. Oamenii de la noi, din satul Sohodol, nu plecau să își cumpere sorcove, ci le confecționau acasă. Exact cum se întâmpla pe vremea bunicilor noștri, grupul Tisa va realiza sorcove din crenguțe de brad, măr dulce sau de prun. Este prima dată când facem acest lucru”, spune Maria Corlan Mischie. Tinerele din grupul Tisa au ales deja crenguțele ce urmează a fi transformate în sorcove. ”Am așezat rămurelele în oalele de pământ pline cu apă de la Sfântul Andrei pentru ca până în ajun de Anul Nou să înmugurească. Acum lucrăm la ciucurașii de lână, ce vor fi vopsiți în culorile roșu, verde, albastru, galben. Vom avea și ciucurași albi și negri. Atunci când copiii sorcovesc fac urări pentru fiecare crenguță în parte, fie că e din brad sau măr”, spune Maria Corlan Mischie. Pentru ca urările să prindă fiecare crenguță va fi stropită cu iazmă. ”Le stropim cu iazmă pentru ca urările să se lege. De obicei acest lucru îl face o femeie iertată de Dumnezeu. De asemenea, ciucurii sunt realizați de fetele până la vârsta pubertății împreună cu bătrânele satului, iar cu sorcova pleacă băieții și fetele cu vârste până în zece ani. E bine ca sorcovele să fie păstrate lângă icoană tot timpul anului”, mai menționează Maria Corlan Mischie.

SEMNIFICAŢII

Sorcovele sunt pline de semnificații, ce au dăinuit peste ani.  ”Aceste lucruri le făceam când eram eu copil. Sunt o norocoasă că am crescut într-un sat în care valorile spirituale au dăinuit peste timp. Normal că și culorile ciucurașilor au câte semnificație. Verdele reprezintă tinerețea și optimismul, galbenul simbolizează razele soarelui, iar roșul reprezintă iubirea”, explică Maria Corlan Mischie.

BUCATE

Maria Corlan Mischie este o iubitoare a tradițiilor, acest lucru reieșind și din felul în care prepară bucatele pentru masa de Crăciun. ”Când mergem la țară, la Sohodol, mâncăm la masa rotundă și ne așezăm pe scaunele cu trei picioare. Eu și acum mai folosesc pentru a pisa usturoiul pisălăul din piatră de apă și pristolnicul când prepar turta. Pentru sărbătorile de iarnă prepar sarmale, piftii și cârnați fără alte condimente. Cârnații îi prepar doar din carne macră, usturoi și sare, exact cum făcea mama mea”, mai spune aceasta.

Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: