Maria Dumitraşcu, primăriţa apicultor

Primăriţa din Berleşti, Maria Dumitraşcu, se ocupă cu apicultura de aproape 30 de ani. În timp şi-a dezvoltat o afacere cu fonduri europene, în care se implică foarte mult şi care a început să dea roade. Consideră că este o activitate din care se poate trăi, având în vedere că a făcut peste o tonă şi jumătate de miere.

Cum vine de la primărie, primăriţa din Berleşti se îndreaptă spre cei peste 25 de stupi pe care îi are pe lângă casă. Apicultura este o activitate de care Maria Dumitraşcu se ocupă de aproape 30 de ani, adică de când a poposit pe acele plaiuri. Însă nu sunt singurii stupi de care se ocupă împreună cu familia, având în vedere că a accesat un proiect cu finanţare europeană. Aşa că, pe lângă cei 25 de stupi de pe lângă casă, au mai apărut încă 127, care la ora actuală sunt în pastoral. „Este o pasiune de foarte mulţi ani. Am făcut un proiect pe măsura 112 şi m-am implicat mult mai mult. La început soţul meu se ocupa de ei şi l-am ajutat şi eu. Am stupi de peste 28 de ani, adică de când locuiesc la Berleşti. Am dezvoltat această latură printr-un proiect cu fonduri europene, iar acum am peste 150 de stupi. Aşa că trebuie să merg şi eu la ei pentru că altfel nu se mai face faţă”, spune Maria Dumitraşcu.

La albine, fără costum

Dintre cei trei copii ai săi, doar băiatul cel mare, care stă de asemenea în Berleşti, se mai ocupă de stupi. Primarul apicultor spune că celorlalţi nu le place pentru că fac alergie la ele. „Eu mă duc cu drag. Nu am făcut niciodată alergie de la ele. Tot ce faci trebuie să faci cu suflet. Eu merg la ele şi fără costum. Acum, când o să vină din pastoral, o să le facem tratamentul pentru iarnă. Este un tratament mult mai amplu decât în perioada verii. Trebuie să-i stimulăm dacă sunt slabi”, mai menţionează Maria Dumitraşcu.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: