Maria Emilia Cătuţ pictează icoane pe muzica lui Beethoven

Maria Emilia Cătuţ a câştigat trofeul Festivalului Naţional “Pe fir de baladă” la secţiunea meşteşuguri cu icoana de vatră “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Tânără este pasionată de pictură încă de la vârsta de câţiva anişori. În urmă cu aproximativ şapte ani a început să picteze pe sticlă şi să realizeze icoane. Foarte multe dintre lucrările sale sunt expuse la mai multe vernisaje din ţară. Maria Emilia Cătuţ spune că îi vine mult mai repede inspiraţia dacă ascultă muzică clasică.

Maria Emilia Cătuţ este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”. Ea are rezultate bune la învăţătură şi întotdeauna găseşte răgazul să se dedice activităţilor extraşcolare. Încă de mică a fost pasionată de pictură, iar în urmă cu aproximativ şapte ani a început să realizeze icoane pe sticlă şi de vatră. Maria Emilia Cătuţ a participat la foarte multe concursuri şi de fiecare dată s-a clasat pe locul I. Chiar dacă foarte multe din lucrări i-au fost expuse la diferite vernisaje din ţară, tânăra spune că pe toate le simte aproape de sufletul său. “Îmi place foarte mult să pictez, iar părinţii mei m-au încurajat necondiţionat în toate activităţile mele. Am realizat foarte multe lucrări însă nu pe toate le ţin acasă. Deşi cele mai multe se află la expoziţii, pe fiecare dintre ele o port în sufletul meu. Este un sentiment deosebit atunci când vezi că munca ţi-e apreciată. Nu sunt obişnuită să pierd şi să ocup alt loc în afară de locul I, indiferent cât efort ar trebui să depun”, a declarat Maria Emilia Cătuţ. Talentul său a fost perfecţionat în cadrul Palatului Copiilor Târgu Jiu, iar tânăra spune că fără sprijinul profesorilor săi, Cristina şi Pompiliu Ciolacu, n-ar fi reuşit să ajungă atât de departe.

Liniştea vine pictând

Maria Emilia Cătuţ lucrează şi câteva luni la o singură pictură pe sticlă. Cu toate acestea nu se plictiseşte, iar inspiraţia îi vine mult mai repede dacă în acelaşi timp ascultă muzica de Beethoven, Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti sau Julio Iglesias. De fiecare dată când pictează icoane, tânăra artistă simte o linişte interioară şi indiferent cât de obosită ar fi se relaxează prin muncă. “Cred în Dumnezeu şi sunt convinsă că orice mi se întâmplă este un miracol. Atunci când pictez o icoană simt ceva unic. Îmi găsesc liniştea şi pacea interioară. Oricât de obosită aş fi pictura îmi dă putere. Am vizitat multe mănăstiri şi lăcaşe de cult. Mă atrag icoanele şi urmăresc tehnica realizării lor”, spune Maria Emilia Cătuţ. Deşi are un talent deosebit, Maria Emilia este un copil obişnuit căruia îi plac călătoriile. Împreună cu familia sa a reuşit să vadă mai multe ţări, rămânând impresionată de Austria. “Mi-a plăcut Austria, în special Viena. Este un oraş în care civilizaţia şi arhitectura te impresionează”, a precizat Maria Emilia Cătuţ.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: