Maria Opriş, profesorul care cunoaşte limba indiană

Maria Opriş este printre puţinii profesori din Gorj care cunosc limba vorbită de indieni. Fascinată de opera lui Mircea Eliade, a renunţat la meseria de asistent medical pentru a deveni profesor de limba franceză, având a doua specializare limba hindi. Deşi nu a vizitat India, Maria Opriş a îmbrăcat deseori sari în timpul tinereţii. Costumul l-a primit de la unul dintre mentorii săi, originar din Calcutta. Pe lângă acest costum, mai deţine şi alte obiecte specifice culturii indiene la care ţine foarte mult.

Maria Opriş este unul dintre profesorii cu cea mai vastă experienţă de la Palatul Copiilor. Aceasta predă limba franceză de peste 31 de ani, iar în cadrul instituţiei lucrează de aproape 15 ani. Înainte de a îmbrăţişa această meserie, Maria Opriş a lucrat ca asistentă medicală în Bucureşti, după ce a absolvit Şcoala Sanitară de la Fundeni. “Murise tatăl meu şi am dat admiterea la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Nu am reuşit, însă am fost admisă la Şcoala Sanitară de la Fundeni. După ce am absolvit cursurile am lucrat câţiva ani ca asistentă medicală. Nu am putut să rămân în acest domeniu. Am considerat că nu am structura psihică necesară pentru a face această meserie la nivel de excelenţă. Apoi am descoperit literatura lui Mircea Eliade şi m-a fascinat foarte mult opera sa. Aşa că m-am hotărât să învăţ limba indiana”, a declarat Maria Opriş. Astfel, a studiat Facultatea de Limbi Străine, prima specializare franceză, iar cea de-a doua limba hindi. “Am învăţ foarte repede să scriu în limba hindi. Indienii au doar 34 de semne, litere şi câteva semne de legătură. Gramatica acestei limbi este însă mai dificilă. Am avut norocul să întâlnesc cadre didactice remarcabile, precum Cicerone Poghirc, autor a mai multor studii de tracologie, fost profesor la Universităţile din Bochum şi Sorbona”, a mai precizat Maria Opriş.

Fascinată de portul indienilor

Deşi nu a fost în India, Maria Opriş a îmbrăcat deseori sari în timpul studenţiei. “Am primit un sari de la profesoara Amita Bhose, originară din Calcutta. Am fost foarte încântată de acest cadou şi am purtat cu drag costumul atât la spectacole cât şi prin Bucureşti. Îmi amintesc că, după un spectacol la Casa Universitarilor, am plecat spre casă îmbrăcată în indiancă, având inclusiv semnul lunii în frunte. Stăteam în gazdă la mătuşa mea, iar aceasta a rămas foarte surprinsă de faptul că am mers îmbrăcată aşa prin oraş şi că m-au văzut vecinii. Îmi plăcea să port sari şi mă simţeam foarte mândră atunci când lumea se uita după mine”, a declarat Maria Opriş. Aceasta mai deţine o serie de obiecte specifice culturii indienilor. Cel mai mult ţine la o brăţară ce ilustrează două capete de cobră printre frunze de lauri. “În anul 1978, am primit de la domnul Singh din New Delhi, un profesor indian, o brăţară pe care de atunci o port mereu. Ilustrează două capete de cobră, printre frunze de laur. Cobra reprezintă pentru indieni un animal sacru ce simbolizează înţelepciunea”, a precizat Maria Opriş.

NEMULŢUMIRE

Maria Opriş îşi aminteşte întotdeauna cu plăcere de anii săi de studiu. “Făceam şi noi năzbâtii, dar nu obrăznicii. Ne respectam şi ne iubeam profesorii. Îmi plac copii, le accept năzbâtiile, dar detest vulgarităţile. Elevii din ziua de astăzi sunt foarte exclusivişti insistă foarte mult pe limba engleză şi acordă prea puţină atenţie celorlalte limbi străine de circulaţie internaţională”, a declarat Maria Opriş. 

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: