Marian Ciungu a scos crucea din Gilort şi anul acesta!

Pentru a şaptea oară la rând crucea aruncată de Bobotează în apele Gilortului în satul Bălceşti a fost scoasă la mal de acelaşi tânăr care an de an îşi uimeşte „concurenţa”. Marian Ciungu pare să aibă magnet la crucea respectivă sau o legătură deosebită, ceilalţi tineri din sat renunţând chiar să mai intre în apă, fiind conştienţi că au şanse minime să îl detroneze pe campion.

Sute de localnici au venit ieri pe malul Gilortului pentru a lua apă sfinţită de preotul Dumitru Niţă, dar şi pentru a urmări cu interes care dintre tinerii satului reuşeşte să aducă la mal crucea de Bobotează.  Marian Ciungu a avut un singur contracandidat, faţă de cei trei de anul trecut, el reuşind însă acum să scoată mai greu crucea. Apa a fost mai adâncă şi mai rece decât în urmă cu un an, iar singurul său adversar i-a sărit în spate în încercarea de a-l împiedica să ajungă la cruce. „Anul acesta a fost puţin mai greu, a trebuit să mă lupt puţin pentru că el m-a tras de gât, dar tot eu am prins crucea. Anul trecut parcă a fost ceva mai cald, dar erau mai mulţi concurenţi. Mi-ar fi plăcut să fie mai mulţi şi acum şi să fi fost chiar şi mai frig. Vin aici cu plăcere pentru a prinde crucea pentru că în fiecare an m-a ajutat să nu mă îmbolnăvesc. Am fost sănătos şi am avut noroc”, a spus Marian.

Sloiuri de gheaţă

Chiar dacă tânărul de 29 de ani îşi dorea să fie şi mai ger decât a fost, apa a fost anul acesta îngheţată bine de tot. Gilortul a fost bocnă până în ajun de Bobotează, localnicii povestind ieri că au venit cu răngile pentru a sparge gheaţa. Altfel nu ar fi avut de unde să ia apă, ei gândindu-se însă şi la Marian şi la locul în care părintele satului urma să arunce crucea. Anul care s-a încheiat a fost unul bun pentru Marian, mai puţin în plan sentimental, el nereuşind să îşi întemeieze o familie, aşa cum îşi propusese anul trecut. S-a despărţit de fata care în 2015 îi spunea că îl iubeşte, tânărul fiind convins că în 2016 va rezolva şi această problemă.

Până atunci el e asigurat şi de preotul satului că va avea un an bun prin prisma faptului că a scos crucea din apă, părintele Dumitru Niță vorbind ieri despre semnificaţia unei zile cu totul speciale în calendarul ortodox. „Va fi sănătos şi ferit de orice necaz şi în anul acesta 2016. Cred că e pentru a şasea sau a şaptea oară când prinde sfânta cruce, iar asta înseamnă că se jertfeşte pentru domnul Isus Cristos. Astăzi este ziua în care Domnul Iisus Hristos a arătat public că este Fiu al lui Dumnezeu, drept pentru care sărbătoarea de astăzi se mai numeşte Epifanie sau Sărbătoarea Domnului. O altă importanţă este legată de sfinţirea naturii înconjurătoare şi sfinţirea apelor, care este cea care dă viaţă plantelor şi întreţine viaţa omului. Această apă, odată ce s-a sfinţit, va rămâne nestricăcioasă. Şi noi, după ce vom gusta din această apă, vom rămâne curaţi la suflet. E bine să consumăm această apă până pe data de 14 ianuarie, când are loc sfârşitul praznicului, iar în cursul anului se păstrează într-o sticlă curată, la loc de cinste în casa noastră şi se consumă în zilele de post, dimineaţa, pe nemâncate, însoţită de rugăciune“, a menţionat preotul Dumitru Niță.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: