Mariana Budulan: Romii ameninţă că-şi ia zilele când le aminteşti de taxe

Aproximativ 10.000 de gorjeni s-au ales cu popriri pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele la stat sau pentru că au refuzat să-şi achite amenzile. Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu, declară că de la începutul anului au fost emise peste 16.000 de somaţii şi titluri executorii şi am aplicat cam 10.000 de popriri.<-xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Reporter: Cum staţi cu încasările în acest an-

Mariana Budulan: Putem spune că situaţia este mult mai bună comparativ cu anul trecut, pentru că am încasat deja 75% din debitele curente şi 35% din restanţe.

Reporter: Aşadar târgujienii au fost mai conştiincioşi anul acesta. Care este ultimul termen de plată a taxelor şi impozitelor locale-

Mariana Budulan: Cetăţenii nu mai au multe zile la dispoziţie, pentru că ultimul termen de plată este 30 septembrie, apoi vor plăti penalităţi şi majorări de întârziere de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere.

Reporter: Din câte aţi observat în anii trecuţi, sunt multe persoane care se lasă pe ultima sută de metri-

Mariana Budulan: Cei mai mulţi îşi achită taxele până la 31 martie ca să primească acea bonificaţie. Însă rău-platnicii sunt cam aceeaşi în fiecare an şi nu plătesc până în decembrie, în cel mai fericit caz.

Reporter: Care sunt cei mai mari restanţieri-

Mariana Budulan: În primul rând, persoanele de etnie romă sunt cele mai refractare când vine vorba de achitarea datoriilor. Nu vor pur şi simplu să înţeleagă că trebuie să-şi plătească taxele, sunt agresivi, fac scandal sau ameninţă că-şi pun capăt zilelor.

Reporter: Şi cum reuşiţi totuşi să recuperaţi sumele restante de la ei-

Mariana Budulan: Cu multă muncă de lămurire, pentru că ei nu prea lucrează cu băncile ca să le putem pune popriri pe conturile bancare. Mergem cu reprezentanţii Direcţiei să-i anunţăm că au de achitat o amendă sau o taxă şi de-abia reuşim să încasăm 5-10 milioane.

Reporter: Tot taximetriştii sunt pe primul plan la capitolul amenzi-

Mariana Budulan: Da, pentru că foarte mulţi practică taximetrie fără atestat. Avem

şi-un caz în care o singură persoană a primit, în mai multe etape, vreo 48 de amenzi şi a acumulat astfel o datorie de 1 miliard. Avem de recuperat cam 250 de milioane lei vechi din amenzile taximetriştilor.

Reporter: De ce credeţi că această situaţie se întâlneşte în special la taximetrişti-

Mariana Budulan: Pentru că ei cred că au fost sancţionaţi pe nedrept şi vor să se răzbune într-un fel. Dar în loc să conteste procedura în instanţă, refuză să plătească fără să se gândească că până la urmă tot la noi ajung.

Reporter: În general aplicaţi popriri pe conturile curente. Ce faceţi dacă datornicii n-au niciun cont deschis-

Mariana Budulan: Unii au chiar şi mai multe conturi deschise. Dacă nu au, trecem la aplicarea sechestrelor, dar cel puţin pe tinerii care se abat de la regulile de circulaţie este foarte greu să-i executăm silit, pentru că ei nu prea au bunuri pe care să le putem valorifica.

Reporter: De ce nu mai aplicaţi popriri pe salarii, cum făceaţi în anii anteriori-

Mariana Budulan: Pentru că de cel mai multe ori, salariaţii nici nu luau la cunoştinţă că au popriri, din simplul motiv că înştiinţările erau aruncate la coş.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: