Mario Găman a ales o nouă provocare. Pentru copiii din Târgu Jiu

Antrenorul Mario Găman a avut şansa de a urca în topul antrenorilor tineri prin rezultatele înregistrate cu echipele pe care le-a antrenat. Deşi a pregătit formaţii de Liga 3, precum Gilortul Cărbuneşti, CSO Filiaşi sau Pandurii, nu a renunţat la a antrena grupele de copii din Târgu Jiu, unde a lucrat împreună cu colegul său Bobi Staicu.

După ce a renunţat în această vară la Pandurii Târgu Jiu, Mario Găman a acceptat o nouă provocare, aceea de a antrena copii la noua secţie de fotbal a CSM Târgu Jiu, urmând să se ocupe de grupa 2011-2012. Nu mai este un secret că Găman este unul dintre cei mai tineri și apreciați antrenori de fotbal din Gorj şi chiar din ţară.  Dacă nu ar fi ales toamna trecută Pandurii, poate că ar fi făcut un pas înainte în cariera de antrenor de seniori. Stabilit fiind în Gorj, şi ataşat de grupele de copii pe care le antrenează, şi mai ales de Pandurii Târgu Jiu, echipa la care s-a format, a ales cu sufletul şi s-a întors la Târgu Jiu. Din păcate, condiţiile de la Pandurii nu au fost deloc propice performanţei în perioada respectivă, nu s-au putut face transferuri şi a fost nevoit să meargă mai departe cu un lot destul de subţire. În vară a fost din nou solicitat de Pandurii dar pentru că nu se puteau face transferuri nu a mai acceptat să facă compromisuri şi a ales să continue ceea ce a început la Luceafărul Târgu Jiu şi Pandurii, la grupele de juniori, însă la noua secţie de fotbal a CSM Târgu Jiu, încântat fiind de proiectul fotbalistic juvenil de la Târgu Jiu. Alegerea oficialilor de la CSM Târgu Jiu a fost una inspirată, majoritatea târgujienilor care vor să aducă copii către acest sport căutându-l pe Găman pentru a-i antrena pe cei mici.

Mario Găman a avut posibilitatea să lucreze la cel mai înalt nivel, atunci când Victor Pițurcă l-a cooptat în staff-ul său, la echipa Al Ittihad, echipă cu care, în anul 2006, a ajuns în Liga Campionilor Asiei. Acesta a mărturisit că mentorul său este Victor Piţurcă, de la care a învățat foarte multe ca antrenor. Cunoștințe pe care, apoi, le-a pus în practică ca antrenor principal la Gilortul Târgu Cărbunești, echipă pe care a reușit să o aducă pe linia de plutire și să evite retrogradarea. Apoi, a scris istorie la CSO Filiași, echipă cu care a fost foarte aproape de a promova în Liga 2, și cu care a eliminat echipe din Liga 1 în Cupa României. A dus echipa din Filiași în primele opt echipe din țară, în sferturile de finală ale Cupei României şi s-a bătut la promovarea în Liga 2. A venit apoi la Pandurii, echipă la care a activat ca jucător, fiind convins că poate să pună umărul la revenirea în Liga 2 a echipei gorjene. S-a implicat total la echipă, a schimbat în bine jocul formației gorjene, ceea ce a făcut ca publicul din Târgu Jiu să revină la stadion, alături de echipă. A fost însă nevoit să renunțe la banca tehnică a formației Pandurii din cauza incertitudinilor de la club. Echilibrat și dedicat meseriei sale, Mario Găman merge însă mai departe și este hotărât să-i învețe pe cei mici tainele fotbalului, așa cum face de ani buni la clubul Luceafărul şi la Pandurii şi vrea să facă acest lucru, acasă, la Târgu Jiu.

Tânărul și ambițiosul antrenor a vorbit despre noua provocare din cariera sa pentru csmtargujiu.ro, mărturisind că nu a stat prea mult pe gânduri și a acceptat oferta clubului primăriei. „Este o nouă provocare pentru mine, pe care am acceptat-o fără a sta prea mult pe gânduri. Îmi doresc cât mai multe reușite în cadrul acestui club, unde obiectivul este de a descoperi și de a dezvolta copiii, și cu ajutorul unui staff tehnic competent format din antrenori pasionați, organizați pe grupe de vârstă să putem să visam și mai departe. Este o continuare a muncii depuse la CS Luceafărul Târgu Jiu, deoarece se va merge pe același concept de inițiere și formare corectă a copilului unde rezultatele sunt pe planul doi, iar copilul să regăsească entuziasmul și bucuria de a practica acest fenomen într-un mediu profesionist”, a declarat tânărul antrenor care are încredere în noul proiect fotbalistic de la Târgu Jiu:  „Am încredere în acest proiect, de aceea am și ales pe moment să nu mai colaborez cu nici un fel de echipă de seniori, chiar dacă am avut trei oferte tentante și concrete, dar ne dorim să arătăm și să demonstrăm că și în acest județ se poate crea un mediu pentru acești copii minunați, unde toți să meargă pe aceeași direcție. Împreună cu colegul meu, Dan Staicu, vom antrena grupele născute în anii 2011-2012, grupe pe care le avem și la Luceafărul Târgu Jiu, și cu siguranță o mare parte dintre acești copii vor face pasul către o viitoare echipă de seniori a CSM”.

Pasionat de ceea ce face, Mario Găman a atras foarte mulţi copii în ultimi ani la clubul Luceafărul, motivat fiind de emoţia profesiei alese: „Este cel mai frumos sentiment posibil și consider că până a fi antrenor, trebuie să fii un bun pedagog și un psiholog bun, să ai răbdare, să intri în mintea lor, să-i înțelegi în anumite reacții, să le accepți copilăria lor. Emoția pe care o simți zilnic alături de ei te motivează să muncești și mai mult și să treci mult mai ușor peste anumite momente”.

Ca junior Mario Găman a descoperit fotbalul la CSS Târgu Jiu, Roșia Rovinari, Pandurii Târgu Jiu şi Gilortul Cărbunești. A promovat la seniori pe 12 iunie 2002, chiar de ziua sa, a reușit și un gol în barajul de promovare în Liga 2 pentru Gilortul Cărbunești în meciul cu Minerul Motru. Ca senior a jucat pentru Gilortul, Pandurii Târgu Jiu, Mureșul Deva, Unirea Urziceni, CFR Timișoara, Corvinul Hunedoara, CFR Gaz Metan Craiova.

Vizualizări: 1,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: