„Marţea neagră”, motiv de bucurie pentru zeci de primari gorjeni

Peste 1.200 de primari, consilieri şi preşedinţi de consilii judeţene scapă de incompatibilitate după ce, ieri, Parlamentul României a rezolvat problema. Parlamentarii i-au scăpat pe aceştia de problemele cu Agenţia Naţională  de Integritate (ANI) votând o lege care, aparent, nu avea nicio legătură cu incompatibilităţile. Şeful ANI, Horia Georgescu, s-a exprimat despre ziua de ieri ca fiind o altă „marţea neagră“ şi spune că toate procesele aflate acum pe rol rămân fără obiect. Şi în Gorj sunt câteva zeci de primari care de ieri răsuflă uşuraţi pentru că pot candida şi la alegerile din 2016.

Parlamentarii au votat ieri „Legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice“. Legea se referă în fapt la problemele pe care le au primarii şi preşedinţii de consilii judeţene pentru că sunt membri în asociaţiile intercomunitare. Astfel, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene devin “reprezentanţii de drept ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice şi îşi pot delega această calitate prin dispoziţie”.

Proiectul a fost iniţiat de 6 deputaţi PSD, printre care şi Florin Iordache, cel care a coordonat în luna decembrie adoptarea, în secret în Comisia Juridică, a proiectelor de lege privind amnistia, graţierea şi modificările la Codul Penal, dar şi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu. Şeful ANI, Horia Georgescu, a declarat că, după promulgarea legii, sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, favorabile aleşilor locali, deşi instituţia câştigase procesele. Acesta a mai declarat pentru gandul.info că: "E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor". Şeful ANI susţine că legea adoptată ieri blochează şi verificările în curs, scăpându-i de emoţii pe primari.

Primarii, fericiţi

Şi în Gorj erau peste 20 de primari cu probleme de incompatibilitate. Ei primesc cu bucurie decizia Parlamentului. Primarul din Bîlteni, Gheorghe Păsărin, declarat şi el incompatibil, face pe Toma Necredinciosul. Edilul spune că nu crede în adoptarea legii până nu vede. „Nu am văzut şi nu pot să comentez până nu văd. Şi eu am fost declarat incompatibil şi de aceea mă abţin să comentez, deocamdată sunt în instanţă cu această chestiune şi vom vedea”, a spus primarul din Bîlteni. Şeful administraţie locale din Bustuchin, Ion Ciocea, a primit cu bucurie vestea. Edilul îi compătimea mai mult pe colegii săi primari care sunt la început de drum. „Era nedrept, nu pentru mine, că eu sunt la al cincilea mandat, puteam să mă duc şi acasă. Nu mai aveam ce să le arăt la oameni. Era nedrept pentru primarii care sunt la primul mandat, la al doilea, pentru că ei au muncit şi muncesc şi îşi doresc un alt mandat. Sunt mulţumit că s-a făcut o dreptate. Toţi primarii care au fost declaraţi incompatibili sunt primarii care nu au dormit multe nopţi să alerge după proiecte, să aducă bani europeni”, a spus Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, crede că este „o măsură dreaptă“.  „Actualul Guvern a îndreptat legea făcută de nişte escroci pentru ca noi, primarii, să avem dreptul de a face parte din Consilii de Administraţie pentru că nimeni altcineva în afară de noi nu ştie mai bine cum stau lucrurile în comunitate“. Primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, dă şi el dreptate Guvernului Ponta. „Cred că guvernanţii au făcut dreptate prin această lege având în vedere că implicarea primarilor a fost una doar pentru a rezolva problemele comunităţii. Acolo unde un primar dă un contract de achiziţie unei rude ANI trebuie să-şi facă datoria, dar când un primar intră într-o asociaţie pentru binele celor ce l-au ales şi fără a fi remunerat, nu e normal să fie declarat incompatibil“, a spus acesta.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: