Mărturii cutremurătoare în procesul dublei crime de la Motru

Procesul celor patru tineri din Motru arestaţi şi acuzaţi că au omorât şi incendiat un bărbat şi o fată la sfârşitul lunii mai a început ieri la Tribunalul Gorj, cei care au asistat la judecată având parte de declaraţii şocante făcute de inculpaţi. Aceştia au descris modul în care au comis dubla crimă, motivând că au făcut aşa ceva pentru a-şi procura droguri pe care şi le-ar fi putut lua cu câteva sute de lei, dacă ar fi avut banii respectivi.

Claudiu Florin Mînea, Dragoş Ionescu, Mihai Dorin Bălan şi Bogdan Alexandru Drăgoi sunt cei patru inculpaţi din acest dosar, toţi recunoscând şi regretând faptele încă din faza anchetei efectuate de procurorul de caz. Ieri, în faţa judecătorului care va da un verdict, aceştia au vorbit pe rând, descriind modul în care au acţionat, ce anume i-a determinat să recurgă la astfel de gesturi extrem de violente şi, mai ales, în ce măsură îşi dau seama de gravitatea faptelor comise.

Mînea este considerat capul întregii grupări, el fiind cel mai vechi consumator de droguri dintre cei patru. Cu siguranţă nu aţi auzit până acum de mari traficanţi de droguri prinşi la Motru, aşa cum nici despre consumatori nu s-a ştiut vreodată că există în acest „liniştit” oraş, totul ieşind la iveală cu ocazia crimei de acum, când cel care furniza etnobotanice a murit ars în propria-i maşină. Mînea a povestit la audieri că a apelat la Ion Ulăreanu, din Filiaşi, doar pentru că, împreună cu prietenii săi, intrase în sevraj, cel de la care cumpărase anterior droguri fiind de negăsit. Inculpatul a menţionat că, de regulă, îşi procura prafurile de care avea nevoie de la un tip care apărea la o anumită oră în Parcul central al oraşului, spunând că nu ştie cum îl cheamă sau vreun număr de telefon, asta pentru a nu-l găsi, eventual, cei de la DIICOT. În schimb, cumpăra de la necunoscutul respectiv, Motru fiind un oraş „mare”, droguri de până în 500 de lei, săptămânal, cantitate din care consumau toţi cei patru indivizi.

De la droguri la dubla crimă

Toţi cei patru inculpaţi audiaţi de judecătorul Gheorghe Constantinescu au mărturisit că erau consumatori de droguri, în principal de etnobotanice, de 2-3 ani, Claudiu Mînea fiind cel mai vechi dintre ei. Ajunsese să aibă la Ulăreanu datorii de 700 de lei şi, din această cauză, tânărul traficant din Filiaşi nu-i mai furniza „marfă”. Astfel intră în schemă minorul Bogdan Alexandru Drăgoi, care mai cumpărase droguri de la Ulăreanu. Toţi cei patru spun că aveau nevoie neapărat să consume „sare de baie”, un drog care-i făcea fericiţi, iar singurul cu care mai vorbea Ulăreanu era Drăgoi. Minorul l-a minţit pe acesta că vrea să cumpere marfă de 2000 de lei, deşi, în realitate, toţi patru plănuiseră să-l jefuiască şi să-i ia drogurile fără să achite vreun leu.

Omorâţi cu sânge rece

„Vroiam să vindem ceva, să facem rost de bani, pentru că eram în sevraj, dimineaţa nu mai aveam droguri şi eram dependenţi, în sevraj”, a menţionat Mînea. Acesta a povestit că, lângă o sticlă de 2 litri de vişinată, el şi prietenii săi şi-au făcut „curaj” pentru a-l ataca pe traficantul din Filiaşi, planurile nefiindu-le stricate de faptul că Ulăreanu era însoţit în maşină de tânăra de 19 ani din Turceni. Drăgoi s-a întâlnit cu acesta la intrarea în Motru, le-a dat un SMS prietenilor săi, informându-i că Ulăreanu mai e cu cineva, după care a urmat întâlnirea de la marginea oraşului, la podul ce duce către Râpa. Culmea este că aici mai era o maşină parcată, probabil în acelaşi scop, acţiunea producându-se aproape de miezul nopţii, judecătorul de caz remarcând către inculpat că „nu te întreb dacă erau acolo la un foc de tabără la ora aia”.

Aici s-a produs însă dubla crimă, după ce victimele au fost lovite prima dată, când încă nu erau complet decedate, pe acolo trecând o maşină, care însă nu a oprit, şoferul văzându-şi de drum. Ion Ulăreanu a fost lovit cu pumnii şi picioarele, dar şi cu un picior de la un scaun, în timp ce partnera sa de drum a primit câţiva pumni în figură, fiind lovită de Mînea apoi cu o cheie franceză în cap, după care a căzut într-un şanţ betona, adânc de peste 2 metri. De aici a fost ridicată şi urcată în portbagaj, spre disperarea drogaţilor, ea nemurind. Aşa s-a ajuns ca un alt individ din grup să o lovească, în portbagaj, de mai multe ori cu picioarele şi să o ştranguleze de două ori, pentru a se asigura că, în cele din urmă, nu mai mişcă. Ulterior maşina a fost golită de pliculeţele de droguri, banii şi ce s-a mai putut fura de pe acolo, după care a fost incendiată, cei patru mergând acasă la Mînea pentru a consuma drogurile furate.

Lacrimi în sala de judecată

La procesul de la Tribunalul Gorj a fost prezentă şi Elena Dumitrana, mama fetei de 19 ani, omorâtă cu atâta cruzime de către indivizii judecaţi acum pentru dubla crimă. Femeia a plâns aproape tot timpul, nevenindu-i să creadă că fiica ei a avut parte de o moarte atât de cumplită. Întrebată de judecătorul de caz, mama îndoliată a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 300.000 de lei, o treime din sumă reprezentând daune civile, restul fiind despăgubiri morale şi materiale pe care le cere cu această ocazie. Prea puţin însă pentru a-şi mai vedea fiica în viaţă, acum mai râmând să vadă şi cât va aproba judecătorul de caz din suma cerută, procesul fiind destul de departe pentru ca un verdict să fie pronunţat în următoarele luni.

Vizualizări: 577

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: