Medicii au şansa să scape de eticheta „şpăgar”

Guvernul Ponta a promis dublarea salariilor medicilor în următorii doi ani. Prima creştere, de 25%, ar urma să vină la 1 octombrie. Un medic primar are acum câştiguri nete de o mie de euro, iar o asistentă şefă de circa 500 de euro. O dublare a acestor salarii înseamnă salarii decente pentru România.

Nici salariile de astăzi nu sunt atât de mici încât să justifice şpaga din sistemul sanitar. La spitalele mari se câştigă mai bine, mulţi dintre medicii din marile oraşe sunt şi profesori universitari, unde câştigă chiar mai bine decât în spitale. Salariile de azi din sistemul sanitar nu sunt unele de mizerie comparativ cu salariile din mediul privat, dar nici suficient de mari încât să asigure un trai lipsit de grija zilei de mâine. Aşa că majorarea, dacă nu rămâne la nivel de promisiune, este bine venită. Dar este obligatoriu ca, în paralel, cadrele medicale să renunţe la obiceiul de a lua şpagă.

Sunt tot mai mulţi medici tineri care se declară împotriva şpăgii. Unii au lucrat în străinătate, alţii abia au ieşit de pe băncile şcolii. Este de datoria lor, alături de pacienţi, să înceapă o dură campanie anti-şpagă. În poliţie, deşi salariile nu sunt spectaculoase, numărul celor care primesc şpagă este cu mult, mult mai mic decât în anii ’90. S-a reuşit prin educaţie, prin campanie de informare. În sănătate, însuşi ministrul Sănătăţii ar merge mai degrabă pe varianta reglementării şpăgii, decât a înlăturării ei. Chiar şi după promisa majorare a salariilor! Unde în lume a văzut el asta?

Medicii trebuie să fie bine plătiţi. Iar vârfurile din medicină, cei care fac transplant ori alte operaţii complicate, trebuie plătiţi cu cel puţin zece mii de euro lunar. Medicii buni, cu har, sunt rari şi trebuie preţuiţi, respectaţi, bine plătiţi. Dar şpaga şi hoţia din sistemul sanitar trebuie eliminate, altfel nu putem să vorbim de respect.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: