Medicii de familie au renunţat la proteste

Aproape 200 de medici de familie din judeţ se pregăteau să intre în concediu medical sau de odihnă pentru trei zile, în semn de protest pentru reducerea cu 40% a bugetului pentru medicina primară. Pentru a discuta toate măsurile care urmau să fie luate dacă revendicările nu le vor fi soluţionate, medicii gorjeni au stabilit să se întâlnească ieri, la sediul bibliotecii din incinta Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

Reuniunea stabilită a avut loc, însă lucrurile au luat o altă întorsătură. Cu puţin înainte de orele 14.00, în sala de bibliotecă se împărţeau cereri medicilor de familie, pentru ca aceştia să solicite Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj acordarea concediului pe zilele de 18, 19 şi 20 februarie. Dacă toţi medicii de familie plecau să se relaxeze, nu se ştie în grija cui rămâneau bolnavii, pentru că reprezentanţii CAS trebuiau să găsească înlocuitori. Dr. Mihail Moisescu, preşedintele Patronatului Judeţean al Medicilor de Familie Gorj, susţinea: „Este ultima întâlnire ca să demarăm acţiunile în forţă pentru a ne recâştiga drepturile şi a ne recuceri demnitatea”.

Rezultatul negocierilor cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate era aşteptat în această dimineaţă, însă a fost primit mult mai devreme. La numai o jumătate de oră de la începerea reuniunii, Moisescu a anunţat că protestele vor fi sistate. De ce- Pentru că reprezentanţii medicilor de familie au ajuns mai devreme la o înţelegere cu autorităţile şi au reuşit să obţină nişte procente cât de cât mulţumitoare, respectiv 4,1 pentru capitaţie şi 1,55 pentru celelalte servicii medicale. De asemenea, medicii de familie au primit garanţii că nu le va fi afectat bugetul pentru trimestrele 2, 3 şi 4 ale acestui an, în schimb fiind rugaţi să-şi reia activitatea de astăzi. Vestea a stârnit rumoare printre medicii aflaţi în sală, care numai ce terminaseră de completat cererile de concediu. Întrebaţi ce hotărâre iau, medicii au stat puţin pe gânduri: “Dar s-a semnat un act în acest sens-” După ce le-a fost confirmată existenţa unui document oficial, medicii au declarat că nu sunt foarte mulţumiţi de rezultatul negocierilor, dar că vor reveni la serviciu.

Medicii au strâns semnături de solidaritate de la pacienţi

Chiar dacă renunţă la proteste, cadrele medicale continuă să strângă semnături din partea asiguraţilor, prin care aceştia să-şi exprime solidaritatea cu medicii pe lista cărora se află. „Noi suntem mereu alături de pacienţi, care sunt primii care au de suferit dacă noi continuăm protestele. Ştim că bolnavii nu stau de plăcere la uşa noastră, dar toată lumea ar trebui să înţeleagă că avem cheltuieli de câteva zeci milioane lunar pentru întreţinerea unui cabinet medical. Or dacă primim aşa de puţini bani, nu ştiu cum ne vom descurca”, spune un medic din Târgu-Jiu.

Dacă nu se ajungea la o înţelegere, medicii aveau planificate mai multe măsuri de protest, însă nu greve, pentru că nu sunt salariaţi pentru a putea face acest lucru. Astfel, săptămâna viitoare medicii doreau să depună documentaţia pentru obţinerea certificatelor de conformitate, care le permiteau să se angajeze în unităţile sanitare din ţările Uniunii Europene. Pe 28 martie, era stabilită o amplă manifestaţie de protest la Bucureşti, iar pe 1 aprilie medicii ar fi refuzat semnarea contractelor de servicii medicale cu CAS. La şedinţa de ieri au fost invitaţi preşedinţi ai partidelor politice şi autorităţi din judeţ, însă singurii care au venit să asculte păsurile medicilor de familie au fost Gheorghe Cocină şi Nicolae Şomănescu, respectiv preşedintele şi directorul adjunct al CAS Gorj.

Cu toate că demersul lor nu a rămas fără efect, medicii ţin să atragă atenţia asupra pericolului care există ca medicina de familie să se desfiinţeze, în condiţiile în care există cabinete cu mai puţin de 1500 de asiguraţi.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: