Medicii de familie din Tismana, la cuţite cu autorităţile locale

Scandal de proporţii între cei patru medici de familie şi Consiliul Local din Tismana. Mărul discordiei este, aşa cum susţin ambele părţi, taxele impuse de primărie pentru spaţiul în care îşi desfăşoară medicii activitatea. Scandalul a ajuns şi la uşa Instituţiei Prefectului Gorj, care acum stabileşte cine are dreptate şi ce se va întâmpla cu medicii.

Conflictul dintre medicii de familie din Tismana şi autorităţile locale au pornit în urmă cu aproape o lună, când Consiliul Local a aprobat o hotărâre de majorare a chiriei pentru spaţiul în care medicii îşi au cabinetele de la un euro pe metru pătrat pe an la 12 euro pe metru pătrat pe an. Tot atunci a fost adus un expert plătit de primărie să evalueze clădirea şi să fie stabilită valoarea noii chirii. „S-a stabilit o taxă de 12 euro pe metru pătrat pe an, de 12 ori mai mult, în condiţiile în care în restul localităţilor este de doi euro pe metru pătrat pe an, iar la Târgu Jiu este de opt dolari metrul pătrat pe an. Nişte taxe nesimţite în condiţiile în care vorbim de servicii publice de sănătate şi în condiţiile în care primăria nu a investit nici măcar un ban în modernizarea acelui spaţiu. Toate investiţiile de acolo sunt făcute de medicii de familie”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Disputa s-a mutat la Prefectură

Ulterior, în urma unui scandal izbucnit la primărie, medicii au adus un alt expert să facă o nouă expertiză care să o anuleze pe prima, acesta din urmă evaluând clădirea la un preţ mai mic şi deci o chirie care era pe placul medicilor de familie. Potrivit medicilor, Consiliul Local a dat o nouă hotărâre cu o chirie mai mică, dar a uitat să anuleze prima hotărâre. „În urmă că vreo trei săptămâni ne-am trezit că cineva din primărie a atacat la prefectură ultima hotărâre pe motiv că noi facem pagubă primăriei cu chirii aşa mici. A făcut referat ca nu cumva prefectul să fie de acord cu o chirie mai mică în condiţiile în care cea de-a două expertiză este la fel de legală ca prima. Este nedrept să plătim chirie aşa mare pentru că primăria nu şi-a dat niciodată interesul pentru clădirea aia, toată faianţa şi gresia şi zugrăveala noi am făcut-o, cu banii noştri”, a declarat Nicolae Şerban, medic de familie în Tismana.

Pentru a nu fi nici ei mai prejos, cei patru medici au venit şi ei în audienţă la prefect ca să le rezolve problema cu atât mai mult cu cât anul s-a încheiat şi trebuie plătite taxele. „Domnul prefect ne-a înţeles şi ne-a asigurat că va lua o decizie în favoarea noastră. Noi am fost în audienţă la dânsul, i-am explicat problema şi acum aşteptăm”, a adăugat Nicolae Şerban.

Primăria pasează problema juriştilor

Primăria localităţii Tismana nu a dorit să comenteze această situaţie foarte mult afirmând doar ca va lăsa juriştii prefecturii să-şi facă treaba. „Noi am încheiat în urmă cu cinci ani un contract cu ei, un contract standard trimis de ministerul sănătăţii în care era specificat că taxa pe care o vor plăti să fie de un euro pe metrul pătrat pe an iar după cinci ani primăria avea dreptul să mărească această taxă. Mai mult nu am ce să spun, juriştii vor decide dacă este sau nu legal”, a declarat primarul Costel Buzianu.

Între timp, Instituţia Prefectului încearcă să facă lumină în acest caz susţinând că va da un răspuns cât se poate de repede. „Petiţia medicilor de familie din oraşul Tismana a ajuns la noi, se află la serviciul de verificare a legalităţii actelor fiind analizată de juriştii instituţiei. Ea se află încă în termen”, a declarat Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Gorj.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: