Medicii de familie vor să-şi lase pacienţii moştenire

Medicii de familie din Gorj sunt făcuţi foc şi pară pe una din prevederile noului contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Gorj. În cazul decesului, moştenitorii acestora nu pot beneficia în continuare de afacere. Ba mai mult, cabinetul trebuie închis.

O nouă prevedere a contractului cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a pus din nou pe jar medicii de familie din Gorj, care nu vor să renunţe la cabinete nici măcar după moarte. Prevederea nu le mai dă dreptul medicilor de a lăsa moştenire afacerea în cazul decesului. „Este vorba de un articol în normele de aplicare conform căruia medicii nu pot lăsa moştenire cabinetul medical, afacerea lor, dreptul lor. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj spune că, în cazul decesului, în termen de 15 zile toate documentele se predau lor, iar în cazul suspendării activităţii documentele se predau în termen de cinci zile. Este vorba de încălcarea unui drept, este vorba de proprietatea intelectuală a medicului”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Reprezentanţii medicilor de familie gorjeni spun că acest articol este o anomalie juridică şi de aceea au fost dispuşi să negocieze cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj în care aceştia au cerut un termen de 60 de zile, timp în care proprietarul de drept să se decidă ce face cu cabinetul, ori îl închide ori angajează medic care să-şi desfăşoare în continuare activitatea acolo.

Nici cu această variantă se pare că reprezentanţii casei nu au fost de acord. „Noi am zis să nu-i contrazicem, dar nu au fost de acord nici cu asta. Nu ştiu ce înseamnă democraţia, au recunoscut că articolul este o prostie, dar zic că nu pot face nimic pentru că ăsta e ordinul de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Mihai Moisescu.

Medicii de familie nici nu vor să audă de o astfel de prevedere şi spun că încă nu au semnat contractul cadru. „Este inadmisibil aşa ceva dar încă nu am semnat, nu e nimic oficial, dar nici nu concep o astfel de prevedere”, a declarat Elena Popescu, medic de familie.

Cu toate acestea,  majoritatea medicilor de familie din Gorj vor semna începând de azi noile contracte pentru că există o clauză conform căreia aceştia au dreptul la renegocieri ori de câte ori este nevoie. „Sunt împotriva dreptului nostru de moştenire însă vom semna de azi pentru că avem un articol care ne permite renegocierea de câte ori este nevoie. Oricum noi vom ataca şi în contencios”, a adăugat Mihai Moisescu.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: