Medicii din Târgu Jiu au donat sânge ca să-și salveze pacienții

Este criză acută de sânge în toate spitalele din țara noastră. La Târgu Jiu, a scăzut dramatic numărul donatorilor de sânge așa că oficialii Centrului de Transfuzii fac un nou apel. Chiar dacă au fost impuse restricții, cei care doresc pot să meargă să doneze sânge. În acest fel, pot salva o viață. S-a ajuns în situația, în ultima perioadă, ca, la Centrul de Transfuzii, să meargă până și medicii ca să poată să aibă sânge pentru pacienții pe care îi operează în spital.

Donatorii au primit asigurări că nu vor fi expuși niciunui risc atunci când vor merge să doneze sânge. „Nicio ramură a activității sanitare nu se închide. Noi suntem în prima linie, militând pentru sănătate. Persoanele sănătoare, care știu că nu au venit în contact cu persoane venite din afară care, deși par sănătoase la prima vedere pot să fie purtătoare ale acestui virus care pune probleme. Noi așteptăm oamenii sănătoși cu toate mijloacele de protecție care sunt acum pe piață. Avem dezinfectante, biocide, materiale pentru protecția donatorului – măști de unică folosință, echipamente de protecție a îmbrăcămintei, încălțămintei. Există un birou de triaj la intrare astfel încât o posibilă persoană care suferă de anumite afecțiuni respiratorii sau chiar suspiciune de coronavirus, să nu poată trece de ușa centrului”, a declarat Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu.

Din cauza numărului extrem de mic de donatori, s-a ajuns în situația ca, la Centrul de Transfuzii, să meargă chiar și medici ca să poată opera bolnavii din spital. „Au venit inclusiv cadre medicale care au venit să doneze, încercând să-și ajute propriii pacienți care au cam avut de suferit din cauza scăderii stocurilor de sânge. Au venit să doneze chiar medicii ca să poată să ducă operațiile mai departe. Sunt bolnavii oncologici, hematologici, toate urgențele care apar și nu pot fi temporizate și nu pot ține cont de această pandemie. Medicii, solidari cu noi, au fost alături de noi și au donat sânge”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu.

Cei care pot dona sânge au nevoie de o declarație pe propria răspundere când pleacă de acasă. Trebuie să noteze că merg la centrul de transfuzii. De asemenea, în acest weekend, sâmbătă, mai exact, va fi deschis Centrul de Transfuzii din Târgu Jiu pentru cei care vor să meargă și să doneze sânge.

Și fostul prefect Ciprian Florescu a fost zilele trecute să doneze sânge, atât pentru a ajuta, cât și pentru a dat un exemplu celorlalți. Nevoia este una uriașă și se estimează că va fi mai mare în perioada urmăoare.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

-vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani;

-greutate peste 50 de kilograme;

-puls regulat, 60-100 de bătăi pe minut;

-tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;

-să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale;

-femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

-să nu consumi grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

-să nu urmezi tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

-între două donări de sânge trebuie să treacă o perioadă de cel puţin opt săptămâni.

Vizualizări: 6,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: