Medicii, obligaţi să plătească din buzunar reţetele compensate ilegal

Peste o sută de medici care au eliberat reţete gratuite pensionarilor cu venituri mai mici de 700 de lei trebuie să le plătească acum din propriul buzunar! Medicii de familie trebuie să returneze peste 8.000 de lei pentru reţetele compensate cu 90%, eliberate pe numele unor persoane care figurau în baza de date a finanţelor cu venituri suplimentare.

Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, spune că medicii de familie au primit adrese prin care sunt anunţaţi că în trei zile trebuie să plătească pentru reţetele compensate eliberate pensionarilor. Moisescu are de plată 1.400 de lei. „În cazul meu este vorba de 14 milioane de lei vechi pentru că aş fi eliberat reţete unor pensionari care nu aveau dreptul la ele. Este vorba de 165 de medici din Gorj în situaţii similare”, spune medicul Moisescu.

Medicii refuză să elibereze noi reţete

Practic, Finanţele Publice au constatat ca mai mulţi gorjeni aveau, pe lângă pensie, şi alte venituri, ceea ce nu le permitea sa beneficieze de reţete compensate. Moisescu spune că nu este normal ca aceste sume să fie reţinute de la medicii de familie, pentru că la baza eliberării reţetei stă declaraţia dată de pacient. „Nu sunt notar, nu sunt funcţionar public, nu sunt nimic. Plus că aceste declaraţii pe propria răspundere sunt, din punctul meu de vedere fără de importanţă, nişte vorbe şi nimic altceva”, a adăugat Mihai Moisescu.

Singura soluţie, din punctul său de vedere, ar fi semnarea contractului de asigurări sociale de sănătate. Faptul că ar trebui să returneze bani la Casa de Asigurări îi nemulţumeşte grav pe medicii de familie care au trecut la ameninţări. Spun că nu vor mai elibera rețete compensate pensionarilor cu pensii sub 700 de lei. „Nu cred că vreun coleg va mai da o asemenea reţetă pentru că nu are garanţia că acea declaraţie pe propria răspundere este reală. Singura soluţie ar fi ca noi să mergem la ANAF şi să ne interesăm dacă persoana care solicită aceste reţete poate să beneficieze de ele. Sau ANAF să ne trimită nouă un buletin informativ, ceva de genul asta”, a adăugat Moisescu. 

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: